Η ροή νορβηγικού φυσικού αερίου προς τη βόρεια Αγγλία μέσω του αγωγού Langeled συνεχίστηκε την Παρασκευή μετά την επισκευή του, όπως έδειξαν τα δεδομένα από τον διαχειριστή του βρετανικού συστήματος National Gas, έπειτα από τη διακοπή στις 2 Ιουνίου που προκάλεσε νέες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής του Easington της Βρετανίας έλαβε αέριο από τον Langeled με ρυθμό 44,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από μηδέν την Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα ροής από την National Gas.

Η κυριακάτικη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από το χερσαίο εργοστάσιο Nyhamna της Νορβηγίας μέσω του Langeled στο Easington οδήγησε τη Δευτέρα την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 38,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), την υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο.

Η διακοπή προκλήθηκε από μια ρωγμή σε έναν αγωγό δύο ιντσών επί της πλατφόρμας Sleipner Riser της Equinor υπεράκτια πλατφόρμα Sleipner Riser, η οποία λειτουργεί ως σύνδεση μεταξύ του Langeled North και του Langeled South.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου δεν είχε ακόμη αρχίσει τις συναλλαγές την Παρασκευή. Η τιμή αναφοράς της ηπείρου έκλεισε στα 33,18 ευρώ ανά MWh την Πέμπτη.

Ο διαχειριστής του νορβηγικού συστήματος φυσικού αερίου Gassco είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να αυξήσει σταδιακά τις ροές την Παρασκευή.

Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης της ηπείρου και καθιστώντας τυχόν διακοπές στα νορβηγικά κοιτάσματα πιθανό έναυσμα για υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε ακόμη