Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας πρόκειται να φθάσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ποσό διπλάσιο από εκείνο που κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2024, ανέφερε ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του.

Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να διατεθούν σε καθαρές τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, της πυρηνικής ενέργειας, των δικτύων, της αποθήκευσης, των καυσίμων χαμηλών εκπομπών, της βελτίωσης της αποδοτικότητας και των αντλιών θερμότητας – ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνονται προς το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ξεπερνούν για πρώτη φορά το 2023 το ποσό που δαπανάται για ορυκτά καύσιμα.

«Για κάθε δολάριο που πηγαίνει σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

«Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία, συνεχείς μειώσεις του κόστους και από εκτιμήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στα 675 δισ. δολάρια οι επενδύσεις της Κίνας

Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια το 2024 με εκτιμώμενο ποσό 675 δισ. δολαρίων, ενώ η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύει 370 δισ. δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 315 δισ. δολάρια.

Οι περισσότερες δαπάνες επικεντρώνονται στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τις επενδύσεις να αυξάνονται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 λόγω της πτώσης των τιμών των ηλιακών μονάδων.

Οι παγκόσμιες upstream επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2024 στα 570 δισ. δολάρια, μετά από παρόμοια αύξηση το 2023. Σε αυτή την εξέλιξη οδηγούν κυρίως οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες στη Μέση Ανατολή και την Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στις ενεργειακές επενδύσεις σε μέρη του κόσμου, όπως οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας, προστίθεται.

Διαβάστε ακόμη: