Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αλλά και τις εταιρείες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, επί μακρόν επικριτής του ρόλου των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην προώθηση της κλιματικής αλλαγής, κατηγόρησε τη βιομηχανία ότι δαπανά δισεκατομμύρια για τη «διαστρέβλωση της αλήθειας, την εξαπάτηση του κοινού και τη σπορά αμφιβολιών» σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ επενδύει μόλις «ένα ευτελές 2,5%» του συνολικού κεφαλαίου της σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.

Σε ομιλία του στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης προχώρησε ακόμη περισσότερο, επικρίνοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων για την υποστήριξη των διαφημίσεων της βιομηχανίας και την αποδοχή χορηγιών περιεχομένου.Οι χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν αυτές τις διαφημίσεις, είπε, όπως κάνουν πολλές χώρες για τον καπνό και άλλα προϊόντα που έχουν αποδειχθεί επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σε ξηρά και θάλασσα και ο 12ος συνεχόμενος μήνας που σπάει το ρεκόρ του, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Ταυτόχρονα, υπάρχει πιθανότητα 80% η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ετήσια βάση, μέχρι το 2028, να ξεπεράσει «προσωρινά» το προβιομηχανικό επίπεδο κατά 1,5°C, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Την τελευταία δεκαετία η θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με εκείνη της προβιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα από ένα πάνελ κλιματολόγων διεθνούς φήμης.

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως οι άνθρωποι συνιστούν για τον πλανήτη τον ίδιο «κίνδυνο» με εκείνον του μετεωρίτη που εξόντωσε τους δεινοσαύρους, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Όσον αφορά το κλίμα, εμείς δεν είμαστε οι δεινόσαυροι. Είμαστε ο μετεωρίτης. Όχι μόνο κινδυνεύουμε, εμείς είμαστε ο κίνδυνος», είπε.

Διαβάστε ακόμη