Ορισμένες τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το κλίμα και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, δήλωσε ανώτερος επόπτης της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ΕΚΤ έχει παραδώσει στις τράπεζες έναν κατάλογο προθεσμιών για τον συνυπολογισμό των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες έως τη μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας, στον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις δραστηριότητές τους.

Όμως ορισμένες τράπεζες έχουν μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε η Κέρστιν αφ Γιόχνικ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias.

«Έχουμε ειδοποιήσει μερικές τράπεζες ότι, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, δεν έχουν εκπληρώσει τα ενδιάμεσα ορόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν την προοπτική να πρέπει να πληρώσουν το λεγόμενο χρηματικό πρόστιμο», δήλωσε η Αφ Γιόχνικ

Η ΕΚΤ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στις τράπεζες έως και 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών τους μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα ή για διάστημα έως και έξι μηνών. Οι τράπεζες έχουν δικαίωμα ακρόασης πριν από την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου, γνωστού ως «χρηματική ποινή» κατά την ορολογία της ΕΚΤ.

«Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν τα έγγραφα που υποβάλλουν οι τράπεζες και τον συνολικό αριθμό των ημερών που ενδέχεται να μην έχουν συμμορφωθεί πέρα από τις προθεσμίες που τους δώσαμε», δήλωσε ο Αφ Γιόχνικ. «Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για κάθε πιθανό πρόστιμο, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο. Επομένως, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στους καθυστερημένους εδώ και πάνω από ένα χρόνο- με κάποιο αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Κλαούντια Μπουχ, δήλωσε την Τρίτη ότι «σχεδόν όλες οι τράπεζες» είχαν αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και «προσαρμόζουν βήμα προς βήμα τη διαχείριση των κινδύνων τους».

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης και καθορίζει τη νομισματική πολιτική για την περιοχή, αναμένεται ευρέως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια την Πέμπτη, σε μια ένδειξη ότι η μάχη της κατά του υψηλού πληθωρισμού πλησιάζει στο τέλος της.

Διαβάστε ακόμη