Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κέρδισε την καταρχήν έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποζημίωση της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής LEAG με έως και 1,75 δισ. ευρώ (1,90 δισ. δολάρια) για την έξοδο από τον άνθρακα έως το 2038, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να επιταχύνει την απεξάρτηση από τον άνθρακα, σύμφωνα με το Reuters.

Το 2020, η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2038, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του Βερολίνου να γίνει κλιματικά ουδέτερο έως το 2045. Συμφώνησε με τη LEAG σχετικά με το ποσό της αποζημίωσης, εν αναμονή της έγκρισης της ΕΕ.

Ωστόσο, η μετάβαση και οι προσπάθειες για την επιτάχυνσή της έτυχαν μικτής υποδοχής στην ανατολική μεταλλευτική περιοχή της Λουζατίας, όπου οι άνθρωποι παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξόδου και τις τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, ιδίως για τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Επιτροπή είχε ανησυχίες σχετικά με την έγκριση της κρατικής πληρωμής και το 2021 άνοιξε έρευνα για να διαπιστώσει αν στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την αποζημίωση προορίζονται για το κοινωνικό κόστος της εξόδου και για την επαναχρησιμοποίηση των υπαίθριων ορυχείων στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται ως αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη της LEAG λόγω της εξόδου το 2038, με την επιφύλαξη μεταγενέστερων προσαρμογών βάσει της κατάστασης της αγοράς, των τιμών του άνθρακα και της τελικής ημερομηνίας σταδιακής κατάργησης.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό δομικό στοιχείο για τη συνέχιση του επιτυχημένου μετασχηματισμού μας σε μια πράσινη ατμομηχανή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της LEAG Thorsten Kramer.

Διαβάστε ακόμη