Οι εποπτικές αρχές της αγοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν τιμωρήσει ελάχιστες περιπτώσεις «πράσινου ξεπλύματος» από χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εν μέρει επειδή οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους, δήλωσε την Τρίτη η ρυθμιστική αρχή του μπλοκ για τις κινητές αξίες.

Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί σε επενδύσεις και εταιρείες που διατυμπανίζουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, εγείροντας ανησυχίες στις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το «greenwashing», ή τους υπερβολικούς ισχυρισμούς περί φιλικότητας προς το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΣΜΑ) δήλωσε ότι οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές – γνωστές ως εθνικές αρμόδιες αρχές ή ΕΑΑ (NCAs)- που παρακολουθούν την καθημερινή συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ έχουν αναφέρει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό πραγματικών ή δυνητικών περιστατικών greenwashing.

«Οι επίσημες αποφάσεις επιβολής της νομοθεσίας είναι, μέχρι στιγμής, επίσης περιορισμένες», ανέφερε η ESMA, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ΕΑΑ αντιμετωπίζουν περιορισμούς όσον αφορά τους πόρους τους, την πρόσβαση σε εμπειρογνωμοσύνη και σε δεδομένα καλής ποιότητας.

Η ESMA και οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να ενισχύουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του greenwashing, όπως με τη βελτίωση της κατάρτισης του προσωπικού.

«Οι περισσότερες ΕΑΑ θεωρούν, ωστόσο, ότι οι πόροι τους δεν επαρκούν», δήλωσε η ESMA.

Η ESMA υπογράμμισε τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνων πράσινου ξεπλύματος σε ολόκληρη την αλυσίδα βιώσιμων επενδύσεων (SIVC).

Η εποπτική αρχή δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ παρέχουν κατάλληλες εξουσίες για την αντιμετώπιση του greenwashing, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού νόμου περί κινητών αξιών, γνωστού ως MiFID, ο οποίος απαιτεί η επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών να είναι δίκαιη, σαφής και όχι παραπλανητική, δήλωσε η ESMA.

Πρόσφατα, η ΕΕ θέσπισε υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τις εισηγμένες εταιρείες και την έκδοση πράσινων ομολόγων, δίνοντας στις ρυθμιστικές αρχές πρόσθετα κριτήρια για την προστασία από το greenwashing.

«Το greenwashing μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με την ανάληψη δράσης σε περιπτώσεις παραβίασης μιας σειράς ειδικών απαιτήσεων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και έχουν εισαχθεί στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η ESMA.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων εξέδωσαν επίσης την Τρίτη εκθέσεις σχετικά με το greenwashing στους αντίστοιχους τομείς τους.

Διαβάστε ακόμη