Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 επιδιώκουν να αποτελέσουν ορόσημο για τις βιώσιμες πρακτικές των μελλοντικών αγώνων. Οι διοργανωτές εφαρμόζουν μια πολύπλευρη «επίθεση» στις εκπομπές ρύπων σε όλους τους τομείς, εστιάζοντας στην κατασκευή, τις μεταφορές και τις λειτουργικές πρακτικές, σύμφωνα με το euronews.green.

Η κατασκευή ακολουθεί μια προσέγγιση back-to-basics, δίνοντας προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και στη δημιουργία προσωρινών δομών. Τα νέα κτίρια κατασκευάζονται με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται υλικά με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιούνται μέθοδοι δόμησης που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι μεταφορές εντός του Παρισιού μετασχηματίζονται για τους αγώνες, με έμφαση σε επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι ποδηλάτες θα έχουν ειδικές διαδρομές και ένα ισχυρό δίκτυο δημόσιων μεταφορών με τρένα του μετρό και λεωφορεία να μεταφέρουν τους θεατές. Ακόμη και τα ίδια τα στάδια εξοπλίζονται με φωτοβολταϊκά, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το φαγητό που θα σερβίρεται κατά τη διάρκεια των αγώνων θα προμηθεύεται τοπικά, όποτε είναι δυνατόν, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του μενού θα είναι φυτικής προέλευσης, μειώνοντας περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των αγώνων θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Το πιο βιώσιμο ολυμπιακό χωριό στην ιστορία

Στο ίδιο πλαίσιο το Ολυμπιακό Χωριό που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδιάστηκε για να είναι πιο βιώσιμο από οποιοδήποτε άλλο Ολυμπιακό Χωριό στο παρελθόν. Θα παρέχει 16.000 κρεβάτια και 40.000 γεύματα κάθε μέρα τόσο σε Ολυμπιονίκες όσο και σε Παραολυμπιονίκες, οι οποίοι θα μπορούν να προπονηθούν εντός 20 λεπτών το πολύ από τον χώρο διαμονής τους και θα μπορούν να αγωνιστούν για τα Ολυμπιακά μετάλλια μέσα σε 30 λεπτά από το σημείο που κοιμούνται. Το Ολυμπιακό Χωριό για το Παρίσι 2024, σύμφωνα με το Forbes, απλώνεται σε τρεις πόλεις που ονομάζονται Saint-Denis, Saint-Ouen και l’Ile-Saint-Denis στο βόρειο τμήμα των Παρισίων, περίπου 9 χλμ. από το κέντρο της πόλης, στις όχθες του ποταμού Τράτα. Εκτείνεται σε περίπου 330.000 τετραγωνικά μέτρα, που στο παρελθόν ήταν ένα μείγμα βιομηχανικών μονάδων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων -αυτό που η Le Monde αποκαλούσε «βιομηχανική ερημιά». Από τις 18 Ιουλίου και μετά, αυτός ο χώρος θα στεγάζει τόσο τους Ολυμπιονίκες όσο και τους Παραολυμπιονίκες και μέλη του αθλητικού τους περιβάλλοντος, που αναμένεται να είναι συνολικά σχεδόν 15.000 και 9.000 αθλητές αντίστοιχα. Και οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες θα χρησιμοποιούν το ίδιο Ολυμπιακό Χωριό. Το Ολυμπιακό Χωριό των Παρισίων κόστισε, σύμφωνα με το Forbes, 1,85 δισ. δολάρια για την κατασκευή του και, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη Γαλλία.

Το χωριό έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου ένα πράγμα: να μπορεί να στεγάσει Γάλλους στα ίδια κτίρια, με τις ελάχιστες απαραίτητες ανακαινίσεις, μετά την αποχώρηση των αθλητών. Επιπλέον, καθώς το «Παρίσι 2024» προσπαθεί να είναι ένας από τους πιο βιώσιμους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ, είναι σημαντικό το χωριό να συμμορφώνεται με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2016 όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή -το χωριό καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης γειτονιάς, με το συνδυασμό σούπερ μάρκετ, χώρων πρασίνου, γραφείων, παροχών υγείας και μεταφορών -ενώ δύο σχολεία χτίζονται στη γειτονιά και 6.000 κάτοικοι θα μετακομίσουν εκεί.

Οι επικριτές

Ενώ αυτές οι προσπάθειες είναι αναμφισβήτητα αξιέπαινες, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν αρκούν. Μια σημαντική πρόκληση παραμένει – οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που θα μεταφέρουν θεατές από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι χορηγίες με βιομηχανίες που είναι γνωστές για τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη συνολική δέσμευση για βιωσιμότητα. Ακόμη, η απόφαση να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί σέρφινγκ στην Ταϊτή, που απαιτεί ταξίδια σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, έχει προκαλέσει επικρίσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι αποτελούν μια κρίσιμη δοκιμαστική περίπτωση για το πώς μπορούν οι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας να αγκαλιάσουν τις αρχές της βιωσιμότητας. Οι διοργανωτές κάνουν σημαντικά βήματα για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες για την επίτευξη βιωσιμότητας στο πλαίσιο τέτοιων μαζικών συγκεντρώσεων.

Διαβάστε ακόμη