Μια νέα εναλλακτική για πιο καθαρή θέρμανση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά προσφέρει η συνεργασία μεταξύ της BNP Paribas, μιας σημαντικής ευρωπαϊκής τράπεζας, και της Aira, ενός Σουηδού κατασκευαστή αντλιών θερμότητας. Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των αντλιών θερμότητας, μιας βασικής τεχνολογίας για τη μείωση της εξάρτησης από πηγές θέρμανσης με υψηλές εκπομπές άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Aira, που ιδρύθηκε το 2022, εξασφάλισε δέσμευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από την BNP Paribas για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας σε χιλιάδες γερμανικά σπίτια. Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν μια εναλλακτική λύση με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση σπιτιών, ωστόσο η υιοθέτησή τους έχει υπάρξει αργή, ακόμη και με πτωτική τάση σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρουσιάσει σημαντικό έλλειμμα στις αιτήσεις για επιδότηση αντλιών θερμότητας παρά την πρόσφατη αύξηση.

Η BNP Paribas θεωρεί αυτή τη συνεργασία ως στρατηγική ευθυγράμμιση με τους στόχους της για τη βιωσιμότητα και ως ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη. «Ο μετασχηματισμός της οικιακής θέρμανσης απαιτεί σημαντικές χρηματοοικονομικές επενδύσεις», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Aira, Ane Launy. «Πρέπει να καταστήσουμε την τεχνολογία προσβάσιμη και οικονομικά αποδοτική για όλους.»

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το χρηματοοικονομικό κενό, η BNP Paribas παρέχει στην Aira μια γραμμή πίστωσης αποθήκης. Αυτό επιτρέπει στην Aira να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες της για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας. Ο αρχικός χρηματοδοτικός δόχος είναι υψηλής εξασφάλισης, με δυνατότητα προσθήκης κατώτερου δόχου στο μέλλον.

Αυτή η δομή χρηματοδότησης περιλαμβάνει τιτλοποίηση, η οποία συνδυάζει τις συμβάσεις δόσεων αγοράς από ενδεχομένως 20.000 πελάτες της Aira στη Γερμανία. Ο φιλόδοξος στόχος της Aira είναι να εξυπηρετήσει 5 εκατομμύρια νοικοκυριά την επόμενη δεκαετία, πράγμα που πιθανότατα θα απαιτήσει την εξασφάλιση παρόμοιων χρηματοδοτικών ρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη