Τον Μάιο, η ημερήσια spot αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Γερμανίας/Λουξεμβούργου πέτυχε μέση τιμή 6,72 ευρώ/kWh στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Rabot Charge, πάροχο δυναμικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Επικαλείται τα «ενεργειακά διαγράμματα» που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer για τα συστήματα ηλιακής ενέργειας (Fraunhofer ISE).

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, η Rabot Charge δήλωσε ότι ο μέσος όρος στις ημερήσιες συναλλαγές βρίσκεται πλέον κάτω από το όριο του 8% εδώ και έξι μήνες. Υπήρξαν 78 ώρες με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο – σημαντικά περισσότερες από τον Απρίλιο, με 50 ώρες. Παρ’ όλα αυτά, η μέση τιμή τον Μάιο ήταν 7,7% υψηλότερη από ό,τι τον Απρίλιο, στα 6,24 ευρώ /kWh.

Η Rabot Charge δήλωσε ότι ήταν σε θέση να προσφέρει ελαφρώς χαμηλότερες τιμές για τους δικούς της πελάτες. Είπε ότι η τιμή εργασίας (συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών) ήταν 27,66 ευρώ/kWh τον Μάιο, 0,7% χαμηλότερη από ό,τι τον Απρίλιο στα 27,85 ευρώ/kWh. Ωστόσο, η τιμή αυτή εξαρτάται μόνο εν μέρει από την τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και όλα τα άλλα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται στο χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης.

Όπως όλοι οι άλλοι αναλυτές της αγοράς, η Rabot Charge αναγνώρισε το σταθερά υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως τον κύριο λόγο για τις χαμηλές τιμές ενέργειας. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο φορτίο του δικτύου (και πάλι, δεν πρέπει να συγχέεται με το μερίδιό τους στον όγκο συναλλαγών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας) ήταν 63,1% τον Μάιο.

Τα φωτοβολταϊκά συνεισέφεραν ένα ασυνήθιστα υψηλό μερίδιο 24,2%, ενώ ο μέσος όρος για τους πέντε πρώτους μήνες ήταν μόνο 12,2% – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής ετήσιας απόδοσης παράγεται κατά τους δύο έως τρεις πρώτους μήνες του έτους. Η αιολική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, είχε ασυνήθιστα μικρή συνεισφορά 21,4%, ενώ ο σημερινός μέσος όρος για το 2024 είναι 34,3%.

Διαβάστε ακόμη