Τα σχέδια των χωρών για το κλίμα δεν είναι ακόμη ευθυγραμμισμένα με τον στόχο για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030, ο οποίος τέθηκε στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι πέρυσι, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)την Τρίτη.

Ο στόχος θα περιλαμβάνει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ (GW) έως το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με 4.209 GW το 2023.

Πολύ λίγες χώρες -μόλις 14 από τις συνολικά 194- έχουν συμπεριλάβει στις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα (γνωστές ως Εθνικά σχέδια για το κλίμα – NDCs -ΕΣΕΚ) συγκεκριμένους στόχους για τη συνολική δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2030.

Μόνο το 12% των χωρών έχει δεσμευτεί επίσημα

Οι επίσημες δεσμεύσεις στις τρέχουσες ΕΣΕΚ ανέρχονται σε 1.300 GW – μόλις το 12% αυτού που απαιτείται για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στο Ντουμπάι, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι εγχώριοι στόχοι των κυβερνήσεων σε σχεδόν 150 χώρες σε όλο τον κόσμο υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο των NDCs, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 8.000 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι χώρες συμπεριλάμβαναν όλες τις υφιστάμενες πολιτικές, τα σχέδια και τις εκτιμήσεις τους στα νέα τους NDCs που πρόκειται να παρουσιαστούν το επόμενο έτος, θα αντανακλούσαν το 70% των όσων απαιτούνται μέχρι το 2030 για την επίτευξη του στόχου του τριπλασιασμού, αλλά ο κόσμος θα εξακολουθούσε να υπολείπεται κατά 30% του στόχου.

Οι χώρες έπρεπε να υποβάλλουν τις νέες ή επικαιροποιημένες NDCs τους κάθε πέντε χρόνια μετά το 2020, οπότε το επόμενο έτος πρέπει να συμπεριλάβουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030.

Μια σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας από τις 3 έως τις 13 Ιουνίου για να εργαστεί πάνω στο νέο γύρο σχεδίων, μεταξύ άλλων θεμάτων όπως η χρηματοδότηση του κλίματος.

«Η έκθεση αυτή καθιστά σαφές ότι ο στόχος του τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός – αν και μόνο αν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Διαβάστε ακόμη