Οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές προς τα δάνεια σε εμπορικά ακίνητα (CRE) λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Το επίκεντρο βρίσκεται στις εκπομπές άνθρακα που παράγουν τα κτίρια και στο κόστος για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά. Νέοι κανονισμοί, όπως η Οδηγία της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD), απαιτούν αναβαθμίσεις για πολλά κτίρια. Τα κτίρια που δεν συμμορφώνονται διατρέχουν τον κίνδυνο να αποτελέσουν την αξία τους και να μην μπορούν να ενοικιαστούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το κόστος ανακατασκευής αυτών των κτιρίων αυξάνεται και οι τράπεζες ανησυχούν ότι η αξία των δανείων τους θα μειωθεί εάν τα κτίρια δεν μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν. Ορισμένες τράπεζες επιδιώκουν να ξεφορτωθούν επικίνδυνα δάνεια CRE ή να χρησιμοποιήσουν χρηματοοικονομικά μέσα για να μεταφέρουν τον κίνδυνο στους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός κτιρίου πριν εγκρίνουν ένα δάνειο CRE. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη διαθέσιμη χρηματοδότηση για εμπορικά ακίνητα και σε μεγαλύτερη ανάγκη για κρατική στήριξη στον εκσυγχρονισμό των κτιρίων.

Η ικανότητα του τομέα των εμπορικών ακινήτων να προσαρμοστεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων. Περίπου το 80% των σημερινών κτιρίων αναμένεται να υπάρχουν και το 2050, και απαιτούνται σημαντικές ανακαινίσεις για να ανταποκριθούν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Αυτό αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις τράπεζες, οι οποίες δεν είναι πάντα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σε αντίθεση με ορισμένους επενδυτές, οι τράπεζες συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια κατά 60% έως το 2030. Αναμένεται από τις τράπεζες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτών των αλλαγών. Οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς διατρέχουν τον κίνδυνο τιμωρίας από τους ρυθμιστικούς φορείς και ακόμη και αγωγών.

Ενώ οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τα δάνεια κατοικίας τους για πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, είναι ένας πιο σύνθετος τομέας λόγω των διαφορετικών κανονισμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Απαιτούνται πιο σαφείς πολιτικές για να βοηθηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατοικιών αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες, αλλά η πιθανή επίπτωση στην πρόσβαση στη στέγαση αποτελεί ανησυχία.

Διαβάστε ακόμη