Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα της Γερμανίας, Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG), αναμένεται να λάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση για να κλείσει τις δραστηριότητές της στον άνθρακα. Πρόκειται για σημαντική μείωση σε σχέση με το αρχικό ποσό των 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι το αρχικό ποσό ήταν πολύ υψηλό και πιέζει τη Γερμανία να το μειώσει. Αναμένεται σύντομα η Επιτροπή να εκδώσει προσχέδιο απόφασης σχετικά με το ποσό των κρατικών ενισχύσεων.

Η LEAG αποτελεί μονάδα του ομίλου EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky. Η εταιρεία δεν είναι ευχαριστημένη με το μειωμένο ποσό αποζημίωσης και θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης, της LEAG και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω των προσπαθειών της Γερμανίας να αποφασίσει οριστικά την απομάκρυνση από τον άνθρακα. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχικά συνάψει συμφωνία το 2020 για την αποζημίωση τόσο της LEAG όσο και της RWE AG προκειμένου να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στον άνθρακα έως το 2038. Ωστόσο, η ΕΕ ενέκρινε στήριξη ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για την RWE, η οποία συμφώνησε να προχωρήσει νωρίτερα στην απομάκρυνση από τον άνθρακα, έως το 2030.

Η LEAG, από την άλλη πλευρά, δεν είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί για νωρίτερη απομάκρυνση και θέλει να συνεχίσει να καίει άνθρακα, ιδιαίτερα λιγνίτη, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο λιγνίτης είναι ένα είδος άνθρακα που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το κλίμα.

Η LEAG σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος των αποζημιώσεων για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία στοχεύει να επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη