Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (3/6) πως αναλαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου, μέσω της έναρξης εργασιών για έναν πιλοτικό μηχανισμό. Ο νέος μηχανισμός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατα υιοθετηθέντος πακέτου για τα απανθρακοποιημένα αέρια και το υδρογόνο, και αποσκοπεί στην επιτάχυνση των επενδύσεων, παρέχοντας μια πιο σαφή εικόνα της αγοράς, τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους προμηθευτές, και διευκολύνοντας τις επαφές μεταξύ τους. Θα ισχύσει για πέντε χρόνια και θα αποτελέσει τμήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.

Ο πιλοτικός μηχανισμός υδρογόνου θα συλλέγει, θα επεξεργάζεται και θα παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά ανανεώσιμου υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και παραγώγων του, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους αγοραστές να συνάψουν συμφωνίες με ευρωπαίους και ξένους προμηθευτές. Επίσης, θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα αγοράς σχετικά με την εξέλιξη των ροών και των τιμών του υδρογόνου. Σήμερα ξεκίνησε διαδικασία ανάθεσης για την εύρεση παρόχου υπηρεσιών προς ανάπτυξη μιας πλατφόρμας πληροφορικής για τη λειτουργία του πιλοτικού μηχανισμού. Η Επιτροπή σκοπεύει να υπογράψει σύμβαση έως το τέλος του έτους, ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία της έως τα μέσα του 2025.

Στην Ευρώπη, οι πρώτοι μεγάλης κλίμακας ηλεκτρολύτες βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμφωνίες αγοράς. Η βελτίωση της ορατότητας της ζήτησης μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών θα συμβάλει στην επιτάχυνση των τελικών αποφάσεων επένδυσης στην Ευρώπη και θα συμβάλει στην εξασφάλιση συμφωνιών αγοράς. Το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας μας, στην σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και στην υποστήριξη της απανθρακοποίησης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ο πιλοτικός μηχανισμός υδρογόνου αποτελεί μέρος του συνεχιζόμενου έργου της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Πολλαπλών Προϊόντων για τις κοινές αγορές στρατηγικών εμπορευμάτων, η οποία, στο μέλλον, θα μπορούσε να καλύψει εμπορεύματα όπως τα στρατηγικά ορυκτά υλικά.

Διαβάστε ακόμη