Η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους στους υπερπόντιους προμηθευτές βιοκαυσίμων, καθώς η ΕΕ διερευνά ισχυρισμούς για απάτη στις εισαγωγές από την Ασία, σύμφωνα με το Reuters.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοντίζελ παραπονέθηκε για την αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, οι οποίες, όπως πιστεύει, αφορούν προμήθειες που δηλώνονται ως παρασκευασμένες με ανακυκλωμένο λάδι και λίπος, αλλά στην πραγματικότητα παράγονται με φθηνότερο και λιγότερο βιώσιμο παρθένο λάδι.
Σε σημείωμα που υπέβαλαν στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Πέμπτη, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων «όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο».
Η πιστοποίηση ξένων βιοκαυσίμων ως βιώσιμων θα πρέπει να «απορρίπτεται σε περίπτωση άρνησης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις», αναφέρεται στο σημείωμα.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την πρόταση, αλλά δεν ελήφθη και κανένα μέτρο, με το θέμα να αφήνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει συνέχεια.
Η Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Επιτροπή διεξάγει διάφορες έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές βιοκαυσίμων, μεταξύ των οποίων μία σχετικά με το βιοντίζελ από την Ινδονησία που ενδέχεται να παρακάμπτει τους δασμούς της ΕΕ και μία άλλη σχετικά με πιθανό ντάμπινγκ βιοντίζελ σε χαμηλές τιμές από την Κίνα.
Το βιοντίζελ συγκαταλέγεται μεταξύ των εναλλακτικών καυσίμων που προωθούνται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές και η Ευρώπη έχει ενθαρρύνει τη χρήση ανακυκλωμένου πετρελαίου αντί για παρθένο φυτικό έλαιο.
Ορισμένοι αμερικανοί παραγωγοί έχουν επίσης παραπονεθεί για την αλματώδη αύξηση των αποστολών ανακυκλωμένου πετρελαίου από την Κίνα.
Η βιομηχανία βιοντίζελ της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, αξίζει 31 δισεκατομμύρια ευρώ (33,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, έχει αποτελέσει αντικείμενο τακτικών διαφορών με εμπορικούς εταίρους, ιδίως όσον αφορά τη χρήση φοινικέλαιου, το οποίο η ΕΕ θεωρεί ως αιτία αποψίλωσης των δασών.
Διαβάστε ακόμη