«Ομπρέλα» προστασίας της Ουκρανίας, όχι μόνο σε στενά στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και κατά της παραπέρα αύξησης των ενεργειακών τιμών επιχειρεί να κρατήσει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Λόγω των καταστροφικών ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, η χώρα έχει αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κατά περισσότερο από 60%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την επέκταση των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές και έτσι την παραπέρα αύξηση των τιμών ενέργειας.

Το ενεργειακό ζήτημα είναι τόσο «καυτό» για την Ουκρανία, που πρόσφατα ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα φέρει νέο κύμα εκατομμυρίων προσφύγων προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη (καθώς δεν θα μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών), γεγονός που θα έπληττε, προφανώς και τις δυνατότητες αντίστασης του Κίεβου απέναντι στη Μόσχα, αλλά και τις δημοσιονομικές αντοχές της Ε.Ε. συμπληρώνουν αναλυτές.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ εξήγησε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκε η Γερμανία εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.

Αυξημένα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων

«Ο στόχος είναι να μην μείνουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να διατηρήσουμε το σύστημα», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (31/05/24) ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο, εξηγώντας το δραστικό μέτρο. Απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για τις εργασίες επισκευής των κατεστραμμένων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των υποσταθμών και των γραμμών υψηλής τάσης. «Δυστυχώς, είναι σαφές ότι οι βομβαρδισμοί των ενεργειακών εγκαταστάσεων από τον εχθρό θα συνεχιστούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους», τόνισε ο υπουργός.

Αυτή είναι ήδη η δεύτερη μαζική αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ουκρανούς από την έναρξη του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι από το περασμένο Σαββάτο (1/6/24) θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Κατά τη διάρκεια του επιθετικού πολέμου, ο ρωσικός στρατός έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο ουκρανικές ενεργειακές μονάδες.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, έχει χάσει από τον Μάρτιο σχεδόν 8.000 μεγαβάτ δυναμικότητας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως αποτέλεσμα. Οι απώλειες αυτές μπορούν να αντικατασταθούν μόνο εν μέρει από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ ζητεί δεσμεύσεις δισ. για την Ουκρανία – επικρίνει την Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους συμμάχους να εγγυηθούν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Πρόκειται επίσης να δείξει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει τον επιθετικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των 32 κρατών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αντιστοιχούσε περίπου στην προηγούμενη ετήσια στήριξη των συμμάχων από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ άσκησε έντονη κριτική στην Κίνα όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας. «Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να διεξάγει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε.

Η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας και ημιαγωγούς.

Χάμπεκ: Η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να αποτρέψει επιθέσεις από τη Ρωσία

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά αμυντικά όπλα για να προστατεύσει τις ζωές του λαού της», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας δεν έχουν προμηθεύσει ή δεν προμηθεύουν αρκετά.

Ο βομβαρδισμός του Χάρκοβο πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό έδαφος. «Είναι λογικό για την Ουκρανία να αμυνθεί αποτρέποντας τις επιθέσεις από τη Ρωσία. Το να της απαγορευτεί αυτό θα σήμαινε το θάνατο περισσότερων ανθρώπων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος αναφορικά με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.

Λίγο πριν από αυτό, οι ΗΠΑ είχαν επίσης χορηγήσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον του κοντινού ρωσικού εδάφους για την υπεράσπιση της πόλης Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεν απέκλεισε την παράταση αυτής της άδειας ανάπτυξης όπλων. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με τη χρήση βελγικών όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος. Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη