Το ποσό των 12 δισ. δολαρίων άντλησε ο σαουδαραβικός κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco στη δευτερογενή δημόσια προσφορά που ξεκίνησε την Κυριακή και διάθεσε μαζικά μετοχές, οι οποίες εξαντλήθηκαν λίγο μετά το άνοιγμα της των βιβλίων.

Η κυβέρνηση είχε ζήτηση για όλες τις προσφερόμενες μετοχές μέσα σε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που είδε το Bloomberg News. Τα βιβλία καλύφθηκαν εντός του εύρους τιμών από 26,70 ριάλ έως 29 ριάλ. Ενώ δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο μεγάλο μέρος της ζήτησης προήλθε από το εξωτερικό, το βιβλίο παραγγελιών αντανακλούσε ένα μείγμα τοπικών και ξένων επενδυτών, δήλωσαν πηγές.

Η έκταση της ξένης συμμετοχής θα παρακολουθείται στενά ως δείκτης του ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco το 2019, οι επενδυτές από το εξωτερικό είχαν σε μεγάλο βαθμό αποκρούσει τις προσδοκίες αποτίμησης και άφησαν την κυβέρνηση να εξαρτάται από τους τοπικούς αγοραστές. Η εισαγωγή αξίας 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκέντρωσε παραγγελίες αξίας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου το 23% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους αγοραστές.

Ένα κορυφαίο σημείο πώλησης της τελευταίας προσφοράς είναι η ευκαιρία να αποκομίσει κανείς ένα από τα μεγαλύτερα μερίσματα στον κόσμο. Οι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν την απότομη αποτίμηση και την έλλειψη επαναγοράς μετοχών θα εξαργυρώσουν μια ετήσια πληρωμή ύψους 124 δισ. δολαρίων, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence θα δώσει στην εταιρεία μερισματική απόδοση 6,6%.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη συμφωνία την ίδια ημέρα που ο ΟΠΕΚ+ συγκεντρώθηκε για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου. Η ομάδα συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής της έως το 2025, ενώ παράλληλα θα μειώσει ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς από αργότερα φέτος. Αυτό θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή της Aramco.

Η Aramco έχει μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις

Οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν κατά 1,9% την Κυριακή, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή έχει πέσει περίπου 14% από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί ένα μερίδιο, και σήμερα διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το ταμείο πλούτου του βασιλείου κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος μετά την προσφορά, η οποία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε το 2021 ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Aramco στο μέλλον. Τα σχέδια αυτά απέκτησαν δυναμική πριν από ένα χρόνο, όταν το βασίλειο άρχισε να συνεργάζεται με συμβούλους για να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας επόμενης προσφοράς.

Η συμφωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων πωλήσεων μετοχών παγκοσμίως από την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, καθώς το βασίλειο ωθείται στην τεχνητή νοημοσύνη, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και έργα όπως το Neom.

Η προσφορά προστίθεται στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκεντρώσει μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Οι διεθνείς πωλήσεις χρέους φέτος έχουν αποφέρει 17 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος αναδυόμενης αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κυβέρνηση έχει επίσης πουλήσει 25,5 δισ. δολάρια σε ομόλογα ριάλ στο εσωτερικό της χώρας, από μόλις 20 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών από την ΑΜΚ της Aramco

Η συμφωνία συμπίπτει με μια περίοδο ισχυρής ζήτησης για νέες πωλήσεις μετοχών στη Σαουδική Αραβία. Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά 176 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές τους, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων συνέρρευσαν σε συμφωνίες που προσέφεραν σχεδόν εγγυημένες αποδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με μια σειρά από τράπεζες για την πώληση. Η M. Klein & Co. είναι ως ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος μαζί με την Moelis & Co.

Η SNB Capital είναι ο επικεφαλής διαχειριστής. Είναι επίσης κοινός παγκόσμιος συντονιστής μαζί με τις Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. και Morgan Stanley. Η Al Rajhi Capital, η BOC International, η BNP Paribas SA, η China International Capital Corp., η EFG Hermes, η Riyad Capital, η Saudi Fransi Capital και η UBS είναι bookrunners στη συμφωνία.

Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες εργάστηκαν επίσης για την ΑΜΚ της Aramco, όταν πληρώθηκαν λίγο πάνω από 100 εκατ. δολάρια για τη δουλειά τους. Αυτές οι σχετικά μικρές αμοιβές είναι συνηθισμένες στην περιοχή. Συγκριτικά, τράπεζες όπως η Goldman και η JPMorgan μοιράστηκαν περίπου 60 εκατ. δολάρια από τη βοήθεια που προσέφεραν στην Peloton Interactive Inc. να συγκεντρώσει μόλις 1,2 δισ. δολάρια το 2019.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πόσα θα κερδίσουν οι τράπεζες από την τελευταία συμφωνία. Αντ’ αυτού, το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι το βασίλειο θα καταβάλει αμοιβές στους bookrunners με βάση τη συνολική αξία της προσφοράς, καθώς και τα έξοδα που συνδέονται με την πώληση μετοχών.

Συνολικά, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να πουλήσει 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,64%. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει επιπλέον 1,2 δισ. δολάρια εάν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης να πουλήσει περισσότερες μετοχές στο πλαίσιο της προσφοράς.

Διαβάστε ακόμη