Πριν από ένα χρόνο εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σειρά από μέτρα που έθεταν το στόχο της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%, έως το 2030. Ανάμεσα στα μέτρα ήταν η υλοποίηση του νέου κοινωνικού ταμείου για το κλίμα και η εφαρμογή του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της Ε.Ε., ο οποίος θα παρέχει κίνητρα σε τρίτες χώρες να θέσουν υψηλότερους στόχους για το κλίμα.
«Πατώντας» στην εμπειρία των τελευταίων μηνών σε επίπεδο Ε.Ε., πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε πως ξεκινούν εργασίες για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Κοινωνικού Κλίματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι εργασίες θα αφορούν την εφαρμογή των Συστημάτων Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε. και τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα. Για την ολοκλήρωσή τους θα συνεργαστούν το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Συγκεκριμένα, το έργο CLIMA+ θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI). Τα έργα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχουν στόχο την επέκταση των έργων ΑΠΕ και των δράσεων που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη Σχεδίου Κοινωνικού Κλίματος έρχεται σε μια περίοδο που η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εντείνει τις εργασίες της, με σκοπό την ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα υποβληθεί στην Κομισιόν. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης για το περεταίρω «πρασίνισμα» των νησιών.
Διαβάστε ακόμη