Οι Exxon Mobil και Chevron, διαθέτοντας άφθονα μετρητά, βρίσκονται σε φρενίτιδα εξαγορών περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου με συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το αγοραστικό κύμα έρχεται καθώς ποντάρουν στη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια.

Ο τομέας ενέργειας των ΗΠΑ γνώρισε ένα κύμα ενοποίηση το 2023, με συνολικές δαπάνες 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγορές. Αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι εταιρείες, γεμάτες μετρητά από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, επιδιώκουν να επεκτείνουν τα αποθέματά τους μέσω συμφωνιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Exxon ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer Natural Resources ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της Exxon σε πάνω από 5 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boepd) μέχρι το 2027, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό στη λεκάνη Permian, το πιο πολύτιμο κοίτασμα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Chevron πήρε το πράσινο φως από τους μετόχους της Hess για την εξαγορά της αξίας 53 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή θα δώσει στη Chevron ένα πάτημα στα προσοδοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου της Γουιάνας, τα οποία σήμερα ελέγχονται από την Exxon, και θα αυξήσει την παραγωγή της Chevron σε πάνω από 4 εκατομμύρια boepd μέχρι το 2027. Τα εν λόγω υπεράκτια κοιτάσματα εκτιμάται ότι διαθέτουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 11 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Η Exxon και η Chevron, μαζί με άλλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται χάρη στις υψηλές τιμές ενέργειας που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ενώ τα κέρδη τους δεν έχουν φτάσει στα υψηλά ρεκόρ του 2022, παραμένουν ισχυρά. Η Exxon ολοκλήρωσε το 2023 με ένα σημαντικό αποθεματικό μετρητών ύψους 31,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Chevron διατήρησε 8,18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η εμπιστοσύνη στο μέλλον του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους. Οι μετοχές της Exxon και της Chevron έχουν ανέβει κατά 14% και 6% αντίστοιχα μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 8% για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα S&P 500.

Διαβάστε ακόμη