Η Σαουδική Αραβία προσφέρει προς πώληση μετοχές αξίας έως και 13,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τη βάση των επενδυτών της και να χρηματοδοτήσει τα σχέδια οικονομικής διαφοροποίησης. Αυτή η προσφορά έρχεται μετά τη χλιαρή υποδοχή από διεθνείς επενδυτές κατά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco το 2019, σύμφωνα με το Reuters.
Η νέα προσφορά θα κοστολογηθεί μεταξύ 7,12 και 7,73 δολαρίων ΗΠΑ ανά μετοχή και θα είναι ανοιχτή σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η σαουδαραβική κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει περισσότερο ενδιαφέρον αυτή τη φορά, επισημαίνοντας τις ισχυρές ροές μετρητών και τα υψηλά μερίσματα της Aramco. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων σε μια εταιρεία ορυκτών καυσίμων.
Τα έσοδα από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας, Vision 2030, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο. Ο de facto ηγέτης του βασιλείου, ο διάδοχος πρίγκιπας Mohammed bin Salman, έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλα έργα, όπως ηλεκτρικά οχήματα, αθλητισμός και μια νέα αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν έχουν προσελκύσει μέχρι στιγμής σημαντικές ξένες επενδύσεις.
Η δημόσια προσφορά μετοχών της Aramco αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια. Το βασίλειο συμβουλεύεται από μια ομάδα τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Klein & Co, Moelis & Co, Morgan Stanley, Citi, Goldman Sachs, HSBC, Bank of America και JPMorgan.
Οι αναλυτές διαφωνούν για το αν η προσφορά θα προσελκύσει με επιτυχία ξένους επενδυτές. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα υψηλότερα μερίσματα και οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υπερνικήσουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλοι πιστεύουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί λόγω ανησυχιών για τον κρατικό έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας και τη μετάβαση στην ενέργεια μακριά από τους υδρογονάνθρακες.
Ανεξάρτητα από το επίπεδο του ξένου ενδιαφέροντος, η δημόσια προσφορά μετοχών πιθανότατα θα είναι δημοφιλής στους Σαουδάραβες επενδυτές. Αυτό θα τους παρέχει έναν έμμεσο τρόπο να επενδύσουν στο μέλλον του βασιλείου, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν άμεσα στα μεγαпроекτά. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει επίσης πιο ελαφριές ρυθμιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις διαφάνειας για τις εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη πλεονέκτημα για την Aramco.
Διαβάστε ακόμη