Η Ινδία βιώνει έναν πρωτοφανή καύσωνα φέτος, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους κανονικούς υψηλούς κατά αρκετά διαβαθμούς Κελσίου. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές σε όλη τη χώρα, με τα σχολεία να κλείνουν, τα νοσοκομεία να δημιουργούν ειδικές μονάδες για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ στους εργάτες σε εργοτάξια δίνονται απογευματινά “ρεπό μετ’ αποδοχών”.

Ο καύσωνας είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστος επειδή ο αριθμός των καυτών ημερών έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον συνηθισμένο, και ορισμένες περιοχές έχουν καταγράψει ρεκόρ θερμοκρασιών. Το Δελχί, για παράδειγμα, κατέγραψε θερμοκρασία 52,9 βαθμών Κελσίου (127,22 βαθμοί Φαρενάιτ) την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτόν τον ακραίο καύσωνα. Πρώτον, ενώ ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι συνήθως καυτοί μήνες στην Ινδία, αυτοί οι μήνες συνήθως βρίσκουν κάποια ανακούφιση από τους δυτικούς διαταραχές – καιρικά συστήματα που φέρνουν υγρούς ανέμους από τη Μεσόγειο. Φέτος, ωστόσο, αυτοί οι διαταραχές ήταν ασθενέστερες και λιγότερο συχνές, επιτρέποντας στον καυτό, ξηρό αέρα από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν να επικρατήσει.

Δεύτερον, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως παράγοντα που επιδεινώνει αυτά τα καιρικά μοτίβα.

Το Δελχί έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον καύσωνα λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων. Η τοποθεσία της πόλης, που περιβάλλεται από πεδιάδες και ερήμους, την κάνει ευάλωτη στη ζέστη. Ο μεγάλος πληθυσμός της και η αστική ανάπτυξη συμβάλλουν στο φαινόμενο του «θερμικού νησιού της πόλης», όπου το σκυρόδεμα και η άσφαλτος απορροφούν και παγιδεύουν τη θερμότητα. Επιπλέον, η μείωση της βλάστησης τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Υπάρχει κάποια ελπίδα για ανακούφιση τις επόμενες ημέρες. Το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα προβλέπει σταδιακή πτώση των θερμοκρασιών στη βόρεια και κεντρική Ινδία λόγω ενός επερχόμενου δυτικού διαταραχής, βροχοπτώσεων και νοτιοδυτικών ανέμων από την Αραβική Θάλασσα. Οι μουσώνες έχουν ήδη φτάσει στο νοτιότερο κρατικό της Κεράλα.

Διαβάστε ακόμη