Η αγορά της αντιστάθμισης άνθρακα δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα μετά την αποχώρηση ενός σημαντικού έργου από ένα κρίσιμο μητρώο. Η Carbon Green Investments (CGI), η οποία κατέχει και λειτουργεί έργα αντισταθμίσεων άνθρακα, αποσύρει το δασοκομικό της έργο Kariba στη Ζιμπάμπουε από το μητρώο της Verra. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από μήνες διαφωνιών μεταξύ της CGI και της Verra, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το έργο Kariba ήταν από καιρό αμφιλεγόμενο. Πέρυσι, η CGI έχασε τη σύμβασή της με έναν σημαντικό πωλητή πιστώσεων άνθρακα μετά από έρευνες που αμφισβήτησαν τον πραγματικό αντίκτυπο του έργου στο κλίμα. Η CGI ισχυρίζεται ότι η αργή επικοινωνία της Verra, η άρνηση πρόσβασης στους λογαριασμούς του έργου και η ανεπαρκής συμμετοχή την οδήγησαν στην αποχώρηση. Η Verra, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι ενήργησε καλόπιστα και επανεξετάζει την κατάσταση.

Η αποχώρηση του Kariba θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την αγορά αντιστάθμισης άνθρακα. Το σύστημα της Verra βασίζεται σε ένα αποθεματικό επιπλέον πιστώσεων άνθρακα για την κάλυψη απρόβλεπτων γεγονότων, όπως οι πυρκαγιές. Οι κανόνες της Verra αναφέρουν ότι σε περίπτωση κακής διαχείρισης ενός έργου, η εταιρεία πίσω από αυτό (στην προκειμένη περίπτωση η CGI) πρέπει να αναπληρώσει το αποθεματικό. Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε αυτό, εάν η CGI δεν είναι πλέον μέρος της Verra.

Η Verra επιμένει ότι δεσμεύεται να διατηρήσει την περιβαλλοντική και κοινωνική ακεραιότητα της αγοράς αντισταθμίσεων άνθρακα. Αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις χιλιάδες άλλα έργα που βρίσκονται στο μητρώο της.

Το μέλλον του έργου Kariba είναι αβέβαιο. Η CGI σχεδιάζει να το καταχωρήσει σε διαφορετική πλατφόρμα, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτή η πλατφόρμα διαθέτει τις ίδιες εγγυήσεις με τη Verra. Όλη η κατάσταση υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά αντισταθμίσεων άνθρακα, η οποία αγωνίζεται να διασφαλίσει τη νομιμότητα των πιστώσεών της.

Διαβάστε ακόμη