Το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε νέους κανόνες κατά του greenwashing που στοχεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς παγκοσμίως στο είδος τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι νέοι κανόνες της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) απαιτούν από τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να εξετάζουν προσεκτικά όλους τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς τους. Αυτό περιλαμβάνει υλικό μάρκετινγκ, έγγραφα σχετικά με τα κεφάλαια και ακόμη και γενικές επικοινωνίες. Η FCA θα αναζητήσει οποιεσδήποτε παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Υπήρξε ανησυχία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για την τήρηση της στενής προθεσμίας συμμόρφωσης. Ωστόσο, η FCA ξεκαθάρισε ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες από τις 31 Μαΐου.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διασφαλίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί τους ισχυρισμοί βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορούν να εξηγήσουν σαφώς στους καταναλωτές πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους. Η FCA θα εξετάσει επίσης τη συνολική εντύπωση που δημιουργούν τυχόν οπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε υλικό μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, μια τράπεζα που χρησιμοποιεί εικόνα τροπικού δάσους για λογαριασμό αποταμίευσης θα μπορούσε να παραβεί τους κανόνες, εάν δώσει στους πελάτες μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με τη βιωσιμότητα του προϊόντος.

Οι νέοι κανονισμοί θεωρούνται θετικό βήμα από ορισμένους. Θεωρούν ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να εντοπίσουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς και θα τους προστατεύσει τελικά από το να παραπλανηθούν. Αναμένεται επίσης ότι οι κανόνες θα οδηγήσουν σε πιο ισότιμο ανταγωνισμό για εταιρείες που έχουν δεσμευτεί πραγματικά στη βιωσιμότητα.

Οι προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να καταπολεμήσει το greenwashing αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής τάσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει επίσης εντοπίσει ανησυχίες σχετικά με το greenwashing στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων. Αναμένεται η ΕΕ να εισαγάγει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος στο εγγύς μέλλον.
Νομικοί σύμβουλοι συμβουλεύουν τις βρετανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες να επανεξετάσουν όλα τα υπάρχοντα και νέα προϊόντα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ελέγχων για τη συνεχή παρακολούθηση και ενημέρωση της κατάστασης βιωσιμότητας ενός προϊόντος. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές σχετικά με τη χρήση δεδομένων τρίτων και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να επαληθεύσουν την ακρίβειά τους.

Ενώ οι νέοι κανόνες θέτουν προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρούνται επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές και οι καταναλωτές έχουν μια πιο σαφή εικόνα της πραγματικής βιωσιμότητας των χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη