Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη αμφισβητεί την ανάγκη για νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD) ανέλυσαν μελλοντικά σενάρια παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης που περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και σύμφωνα με τους Financial Times, διαπίστωσαν ότι η υπάρχουσα δυναμικότητα ορυκτών καυσίμων είναι επαρκής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε όλα αυτά τα σενάρια.

Αυτή η εργασία, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, είναι η πρώτη που υποστηρίζει ότι δεν απαιτούνται νέα έργα ορυκτών καυσίμων. Επεκτείνει τα πορίσματα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) το 2021, τα οποία ανέφεραν ότι η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 απαιτεί τη διακοπή της εξερεύνησης νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα έργα ορυκτών καυσίμων σε έναν κόσμο που θα είναι εναρμονισμένος με τον 1,5°C», δήλωσε ο Γκρεγκ Μάτιτ, (Greg Muttitt), ανώτερος συνεργάτης του IISD. Ο ίδιος τονίζει ότι η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί να σταματήσουν οι άδειες για νέα έργα έρευνας, ή παραγωγής ενέργειας.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε από σχεδόν 200 χώρες το 2015, αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C. Πολλές χώρες έχουν επίσης θέσει στόχους μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, αμφισβητεί την πρόβλεψη του ΙΕΑ για την κορύφωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων πριν από το 2030. Υποστηρίζουν ότι τα σενάρια δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κόσμο, όπου οι εταιρείες κατανέμουν τα κεφάλαια με βάση τις πραγματικές απαιτήσεις.

Παρά τη στάση της βιομηχανίας, οι χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 συμφώνησαν στη σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Η συμφωνία ενθαρρύνει τον καθορισμό «φιλόδοξων» στόχων εκπομπών εντός των επόμενων δύο ετών, λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση ενός κράτους από τα ορυκτά καύσιμα, για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C.

Επί του παρόντος, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον 1,1°C υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για να περιοριστεί περαιτέρω η αύξηση της θερμοκρασίας, απαιτείται σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων. Δυστυχώς, οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, με αύξηση 1,1% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες βάσει σεναρίων που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη κρίσιμων κλιματικών στόχων. Με τις παγκόσμιες συμφωνίες που προωθούν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, η βιομηχανία πιέζεται να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο.

Διαβάστε ακόμη