Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft δήλωσε την Πέμπτη ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου που αποδίδονται στους μετόχους υπερδιπλασιάστηκαν σε 399 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,41 δισεκατομμύρια δολάρια) από τους προηγούμενους τρεις μήνες, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα και τα βασικά κέρδη, σύμφωνα με το Reuters.

Είπε επίσης ότι τα βασικά κέρδη της (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) αυξήθηκαν τον Ιανουάριο-Μάρτιο κατά 42,4% από το προηγούμενο τρίμηνο 2023 σε 857 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Τα ισχυρά καθαρά κέρδη της Rosneft ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις ζημίες του 2023 ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τοπικού της αντιπάλου, του κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom, την πρώτη ετήσια ζημία της από το 1999.

Η Rosneft, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, κατάφερε να εκτρέψει τις πωλήσεις πετρελαίου μακριά από την Ευρώπη προς την Ινδία και την Κίνα μετά από μια πληθώρα δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ρωσικές εταιρείες και άτομα μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο όγκος διύλισης πετρελαίου μειώθηκε σε 19,9 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο, χωρίς να παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία. Είπε ότι η μείωση οφείλεται σε «ανωτέρα βία» στα διυλιστήρια πετρελαίου που σχετίζεται με εργασίες συντήρησης.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από τις αρχές του έτους. Η Μόσχα αποκαλεί τις επιθέσεις τρομοκρατική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη