Για να επιτύχει τις μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει γραμμές υψηλής τάσης για τη μεταφορά αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Αυτό το σχέδιο αντιμετωπίζει την αντίθεση κατοίκων που δεν θέλουν να κατασκευαστούν πυλώνες 50 μέτρων στη γη τους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι πυλώνες θα ήταν αντιαισθητικοί και θα μείωναν την αξία των περιουσιών τους. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι πυλώνες θα αποτελούσαν κίνδυνο για τα ελαφρά αεροσκάφη και θα έβλαπταν τους οικοτόπους της άγριας ζωής.

Οι κάτοικοι προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η υπόγεια τοποθέτηση των καλωδίων ή η κατασκευή ενός υπεράκτιου δικτύου. Ωστόσο, η National Grid, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο, δηλώνει ότι αυτές οι επιλογές θα ήταν πολύ δαπανηρές.

Οι κάτοικοι απειλούν με νομικά μέτρα εάν τα σχέδια δεν αλλάξουν. Ετοιμάζονται επίσης για μια “μάχη σχεδιασμού” συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν ότι η διαβούλευση για το έργο ήταν ελαττωματική.

Οι νομικές προκλήσεις και οι καθυστερήσεις στον σχεδιασμό δυσκολεύουν τη Βρετανία να κατασκευάσει την υποδομή ενέργειας που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές. Το ζήτημα γίνεται επίσης ολοένα και πιο πολιτικό, καθώς και το Συντηρητικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα συμμετέχουν στη συζήτηση.

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών για την κοιλάδα Waveney, Richard Rout, υποστηρίζει την υπόγεια τοποθέτηση των καλωδίων ή την κατασκευή ενός υπεράκτιου δικτύου. Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση στο σύνολό της ευνοεί τους πυλώνες.

Η Rachel Reeves, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της National Grid.

Οι κάτοικοι λένε ότι δεν αντιτίθενται στην πράσινη ενέργεια, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να επιτευχθούν μηδενικοί εκπομπές από την κατασκευή πυλώνων στη γη τους.

Διαβάστε ακόμη