Σε ένα σημαντικό βήμα προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή ενέργεια, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός σημαντικού αγωγού υδρογόνου. Η επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές και περιγράφει ένα κρίσιμο έργο υποδομής για τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτός ο «Νότιος Διάδρομος Υδρογόνου» ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την εξασφάλιση εφοδιασμού με ανανεώσιμο υδρογόνο έως το 2030. Αυτή η πηγή καθαρού καυσίμου είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση των βιομηχανιών που σήμερα βασίζονται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Ο αγωγός, που ονομάζεται SoutH2, έλαβε καθεστώς προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς για το υδρογόνο. Μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον ιταλικό διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου Snam έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τον αγωγό στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με επένδυση που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία, ένας σημαντικός ωφελημένος, βλέπει τον διάδρομο ως ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των νότιων κρατών της με πράσινο υδρογόνο.

Η συμφωνία αυτή ακολουθεί προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ της Ιταλίας και της Βαυαρίας σχετικά με τον εφοδιασμό με υδρογόνο και φυσικό αέριο. Απεικονίζει επίσης τον ευρύτερο στόχο της Ιταλίας να γίνει προμηθευτής ενέργειας για την Αυστρία.

Η ΕΕ στοχεύει σε ένα σημαντικό μέλλον για το υδρογόνο, με στόχο την παραγωγή και εισαγωγή 10 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πράσινου υδρογόνου έκαστη έως το 2030. Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με διάσπαση του νερού χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, προσφέρει μια καθαρή εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα και τις επιβλαβείς εκπομπές τους.

Συνολικά, η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Ευρώπη. Διευκολύνοντας τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική, ο Νότιος Διάδρομος Υδρογόνου ανοίγει το δρόμο για την απανθρακοποίηση και ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό τοπίο.

Διαβάστε ακόμη