Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα την Πέμπτη να παραιτηθούν από μια διεθνή ενεργειακή συνθήκη λόγω ανησυχιών ότι προστατεύει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η βελγική προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη (ECT) του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύουν κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρείες τη χρησιμοποίησαν για να ξεκινήσουν αγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέτρων που αποσκοπούν στο κλείσιμο ή τον περιορισμό έργων ορυκτών καυσίμων.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν την έξοδο της ΕΕ από τη συνθήκη πέρυσι, αφού κράτη μέλη, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν μεμονωμένα σχέδια αποχώρησης, με τα περισσότερα να επικαλούνται ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.
Το μπλοκ υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν συνάδει πλέον με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τις φιλοδοξίες της ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έξοδο από την ΕΕ τον περασμένο μήνα.
Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να παραμείνουν συμβαλλόμενα μέρη μετά την αποχώρηση της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Διάσκεψης για τον Ενεργειακό Χάρτη -που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2024- εγκρίνοντας ή μη την έγκριση μιας εκσυγχρονισμένης συμφωνίας, ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.
Πριν από την αποχώρησή της, η ΕΕ συμφώνησε ότι θα εγκρίνει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις της συνθήκης – οι οποίες αποσκοπούσαν στο να την καταστήσουν πιο φιλική προς το κλίμα, αλλά οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν ήταν επαρκείς.
Η γραμματεία της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πότε θα συνεδριάσουν τα μέλη της Συνθήκης για να ψηφίσουν επί των μεταρρυθμίσεων. Δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Περίπου 50 υπογράφοντες τη συνθήκη συμφώνησαν τις μεταρρυθμίσεις το 2022. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι η μείωση σε 10 χρόνια από 20 της «ρήτρας λήξης» που θα ισχύει για τις χώρες που θα παραιτηθούν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ενεργειακές επιχειρήσεις από άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη, όπως η Ιαπωνία και η Τουρκία, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την προστασία της συνθήκης για τις υφιστάμενες επενδύσεις τους στην ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη