Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να επιβάλει πρόστιμα σε αρκετούς δανειστές για την παρατεταμένη αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, μέχρι και τέσσερις δανειστές αντιμετωπίζουν πρόστιμα αφού δεν τήρησαν τις προθεσμίες που έχει θέσει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση της έκθεσής τους σε κλιματικούς κινδύνους. Τα ποσά δεν είναι ακόμη οριστικά και μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς η κίνηση δεν είναι δημόσια.

Μια εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα περισσότερες από 100 τράπεζες, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιβολή προστίμων εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα ασυνήθιστα σκληρό βήμα προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού των τραπεζών να συμμορφωθούν με τις απόψεις της ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κλιματικούς κινδύνους. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων, με τον πρώην επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Andrea Enria να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΚΤ θα κατέφευγε σε τέτοιες κυρώσεις ως εναλλακτική λύση στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τα πρόστιμα αυξάνονται καθημερινά και μπορεί να φτάσουν έως και το 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων ενός δανειστή. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ (10,9 δισ. δολάρια), για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις ύψους έως και 1,4 εκατ. ευρώ στο πιο σκληρό σενάριο, αν και τα πραγματικά επιβαλλόμενα πρόστιμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερα.

Οι τράπεζες που έχουν επιλεγεί για κυρώσεις, συσσωρεύουν τώρα καθημερινά πρόστιμα για όσο διάστημα οι ελλείψεις επιμένουν, είπαν οι άνθρωποι. Μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα πρόστιμα θα μπορούσαν να μειωθούν ή ακόμη και να ακυρωθούν, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δανειστές δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή για τον κίνδυνο να κλείσουν οι πελάτες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Η εποπτική αρχή δήλωσε ότι αρχικά απείλησε 18 τράπεζες με κυρώσεις, υπονοώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ οδηγεί σε αποτελέσματα για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν από τις τράπεζες να αξιολογούν κατά πόσον είναι -ή θα είναι- εκτεθειμένες σε σημαντικούς κινδύνους και να το αντικατοπτρίζουν αυτό στα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι οι δανειστές πρέπει συνήθως να κατανοούν όλους τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον και το πώς αυτοί επηρεάζονται δεδομένης της έκθεσής τους.

Διαβάστε ακόμη