Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπει μια αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2030, τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 9% της συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, περισσότερο από το διπλάσιο του σημερινού τους ποσοστού. Αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτείται από την επέκταση των κόμβων υπολογιστών των τεχνολογικών εταιρειών και την αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) γενικής χρήσης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ρυθμός αυτής της αύξησης εξαρτάται από δύο παράγοντες: πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί η AI γενικής χρήσης και πόσο ενεργειακά αποδοτικά θα κατασκευαστούν νέα κέντρα δεδομένων. Η έκθεση εκτιμά ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3,7% και 15% για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων κατά τα επόμενα έξι χρόνια.

Αυτή η τάση έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Εδώ και δύο δεκαετίες, ο κλάδος έχει παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη. Τα κέντρα δεδομένων, μαζί με την άνοδο της εγχώριας παραγωγής και των ηλεκτρικών οχημάτων, ωθούν τη ζήτηση προς τα πάνω.

Η ανησυχία είναι ότι αυτή η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να επιβαρύνει το εθνικό δίκτυο. Τα κέντρα δεδομένων είναι γνωστά για την τεράστια κατανάλωση ενέργειας τους. Μια μόνο μεγάλη εγκατάσταση μπορεί να καταναλώσει την ίδια ποσότητα ενέργειας με 750.000 νοικοκυριά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος και αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Η έκθεση επισημαίνει την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου των κέντρων δεδομένων, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI το 2022. Ενώ οι πρώτες εκδόσεις του ChatGPT ήταν πολύ πιο ενεργοβόρες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, η χρήση της AI γενικής χρήσης για εργασίες όπως η δημιουργία ταινιών και μουσικής έχει τη δυνατότητα να αυξήσει εκθετικά τις απαιτήσεις ισχύος για τα κέντρα δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη