Ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα μας καθώς θέλει να εξελιχθεί σε εξαγωγέα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω της εγχώριας παραγωγής από ΑΠΕ αλλά και των διεθνών διασυνδέσεων, όπως με την Αίγυπτο, αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Η ανάπτυξη των δικτύων θεωρείται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Να καταστεί εφικτός ο μαζικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο.

Η πρόσφατη έρευνα της Eurelectric «Grids for Speed» δείχνει ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023. Σύμφωνα με την έρευνα ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο τραπέζι της σημερινής συνόδου θα συζητηθούν και τα αναμορφωμένα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, η πρόοδος του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και άλλα στοιχεία της πράσινης συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη