Η Shell και η Exxon Mobil βρίσκονται κοντά στο οριστικό κλείσιμο μιας συμφωνίας για την πώληση της κοινής ιδιοκτησίας κοιτασμάτων φυσικού αερίου τους στη νότια Βόρεια Θάλασσα στον ανεξάρτητο βρετανό παραγωγό Viaro Energy. Η συμφωνία αποτιμάται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια και θα σηματοδοτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση της Exxon από τη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή η κίνηση αποτελεί ενδεικτικό μιας ευρύτερης τάσης των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποχωρούν από τη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επικεντρωθούν σε πιο επικερδείς ευκαιρίες αλλού. Για την Exxon, αυτή η πώληση ακολουθεί την αποχώρησή της από την κεντρική και βόρεια Βόρεια Θάλασσα το 2021, όταν πούλησε τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία στη Neo Energy. Ο αμερικανικός ανταγωνιστής Chevron αποχωρεί επίσης από τη Βόρεια Θάλασσα της Βρετανίας πουλώντας τα εναπομείναντα περιουσιακά του στοιχεία.

Ενώ η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωση, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να μην οριστικοποιηθεί. Οι Shell, Exxon Mobil και Viaro Energy αρνήθηκαν όλοι να σχολιάσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Η Viaro Energy, ο εν δυνάμει αγοραστής, είναι μια βρετανική εταιρεία που δραστηριοποιείται έντονα στην εξαγορά περιουσιακών στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα από το 2020. Μετά την εξαγορά της RockRose Energy εκείνο το έτος, έχει πραγματοποιήσει αρκετές άλλες συμφωνίες στους τομείς τόσο της Βρετανίας όσο και της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα. Επί του παρόντος, η Viaro Energy παράγει περίπου 30.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα και έχει μετοχές σε πάνω από 30 διαφορετικά κοιτάσματα.

Εάν η συμφωνία προχωρήσει, θα διαλύσει επίσης την κοινοπραξία Esso που ίδρυσαν η Shell και η Exxon στη Βόρεια Θάλασσα το 1965.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Shell δεν εγκαταλείπει εντελώς τη Βόρεια Θάλασσα. Παραμένει σημαντικός παραγωγός στη λεκάνη, λειτουργώντας αρκετά κοιτάσματα, συμπεριλαμβανομένου του έργου αναβάθμισης Penguins. Η Shell διαθέτει επίσης μετοχές στο κοιτάσμα Clair, που λειτουργεί από την BP.