Η ConocoPhillips βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Marathon Oil σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές και θα μπορούσε να αποτιμήσει την αξία της εταιρείας με έδρα το Χιούστον λίγο πάνω από την αγοραία αξία της, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη επικαλούμενοι άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Παρόλο που η συμφωνία φαινόταν να είναι επικείμενη αργά το βράδυ της Τρίτης, υπήρχε ακόμη ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις ή ένας αντίπαλος πλειοδότης να καταστρέψει το σχέδιο εξαγοράς της Conoco, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η Marathon Oil και η ConocoPhillips δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε σε ένα όργιο αγορών ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και το κύμα εξυγίανσης συνεχίστηκε και φέτος, αλλά έχει προκαλέσει αυξημένο αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την αγορά της Exxon Mobil 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pioneer Natural Resources, αλλά απέκλεισαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Pioneer από το διοικητικό συμβούλιο της Exxon λόγω των ισχυρισμών ότι επιχείρησε να συνεννοηθεί με τον ΟΠΕΚ για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Occidental συμφώνησαν να αγοράσουν τη Hess και την CrownRock, αντίστοιχα, το 2023. Φέτος, η Diamondback Energy υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της ιδιωτικής αντιπάλου Endeavor Energy Partners σε μια συμφωνία ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Το Bloomberg News ανέφερε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ότι η Devon Energy είχε διεξαγάγει προκαταρκτικές συνομιλίες για τη συνένωση με τη Marathon Oil. Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε την Τετάρτη ότι η Conoco ανταγωνίζεται με την Devon για την εξαγορά της Marathon εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη