Η BHP Group, ο μεγαλύτερος όμιλος εξορύξεων στον κόσμο, επιχείρησε μια εχθρική εξαγορά της Anglo American Plc, ενός γιγαντιαίου ανταγωνιστή στον τομέα των ορυχείων, έναντι ποσού 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν αφού η Anglo American Plc αρνήθηκε να υποχωρήσει στις ανησυχίες της σχετικά με τη δομή της συμφωνίας.

Ένα κεντρικό σημείο τριβής ήταν η πρόταση της BHP να διαχωρίσει η Anglo American Plc τα νοτιοαφρικανικά περιουσιακά της στοιχεία πριν από τη συγχώνευση. Η Anglo American Plc υποστήριξε ότι αυτό θα επιβάραινε οικονομικά τις νεοσύστατες ανεξάρτητες εταιρείες, αναγκάζοντάς τες να επωμισθούν τυχόν παραχωρήσεις που θα απαιτήσουν οι νοτιοαφρικανοί ρυθμιστές. Αυτές οι παραχωρήσεις, που συνήθως αποσκοπούν στην προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία των αποσχισθέντων εταιρειών και να βλάψουν τελικά τους μετόχους της Anglo American Plc που θα λάμβαναν μετοχές στις νέες εταιρείες.

Η BHP υποβάθμισε αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι ήταν διαχειρίσιμοι με βάση προηγούμενες εμπειρίες από παρόμοιες συμφωνίες. Ήταν επίσης πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα τέλος διακοπής της συμφωνίας σε περίπτωση αποτυχίας και μάλιστα συμφώνησαν να μοιραστούν ορισμένα από τα κόστη που συνδέονται με πιθανές απαιτήσεις της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, η Anglo American Plc δεν πείστηκε και πίστευε ότι η προσφορά της BHP δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι μέτοχοί της.

Αυτή η αποτυχημένη συγχώνευση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος μιας πρόσφατης τάσης των μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των ορυχείων. Η BHP ήλπιζε ότι η εξαγορά της Anglo American Plc θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή χαλκού της σε μια εποχή που οι τιμές του χαλκού αναμένεται να αυξηθούν λόγω του περιορισμένου εφοδιασμού. Η συνδυασμένη εταιρεία θα αποτελούσε κυρίαρχη δύναμη στην αγορά εμπορευμάτων.

Η Anglo American Plc είχε επίσης τους δικούς της λόγους για να απορρίψει τη συμφωνία. Η εταιρεία είχε μόλις εφαρμόσει ένα σημαντικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και μπορεί να θεώρησε την προσφορά της BHP ως ενοχλητική. Επιπλέον, ορισμένοι από τους μετόχους της Anglo American Plc φέρεται να θεώρησαν ότι η συμφωνία υποτιμούσε την εταιρεία.

Η κατάρρευση αυτής της πιθανής μεγα-συγχώνευσης αφήνει προς το παρόν το τοπίο της εξορυκτικής βιομηχανίας αμετάβλητο. Η BHP πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσει αλλού για να επεκτείνει την παραγωγή χαλκού της, ενώ η Anglo American Plc θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Το μέλλον των μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των ορυχείων παραμένει αβέβαιο.

Διαβάστε ακόμη