Οι μέτοχοι της Hess ενέκριναν τη συγχώνευση ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Chevron, ανοίγοντας το δρόμο στη Chevron να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Hess στη Γουιάνα και να γίνει η Νο 2 πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ. Αυτό ωστόσο είναι μόνο ένα εμπόδιο που ξεπεράστηκε. Η συμφωνία χρειάζεται ακόμη ρυθμιστική έγκριση και πρέπει να ξεπεράσει μια μακρά μάχη διαιτησίας με την Exxon και την CNOOC, τους εταίρους της Hess στη Γουιάνα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Exxon και η CNOOC ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα και η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να μεταθέσει το κλείσιμο της συμφωνίας στο 2025.

Η έγκριση αποτελεί νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hess, John Hess, ο οποίος άσκησε πιέσεις στους μεγαλομετόχους για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Οι μέτοχοι της Hess θα κατέχουν σχεδόν το 15% της μεγαλύτερης Chevron και θα επωφεληθούν από το υψηλότερο μέρισμα της Chevron.

Για τη Chevron, η απόκτηση των συμμετοχών της Hess στη Γουιάνα θα ήταν στρατηγικά επωφελής. Θα παρείχε μια αντιστάθμιση έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων στο Καζακστάν και θα βοηθούσε στην αντιστάθμιση των υπερβάσεων κόστους στα έργα της στην Αυστραλία. Θα της έδινε επίσης μια νέα διέξοδο για την αύξηση της παραγωγής.

Η έγκριση των μετόχων ενισχύει τις θέσεις και των δύο εταιρειών στις διαπραγματεύσεις με την Exxon. Ενώ η Exxon δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ολόκληρης της Hess, δεν έχει αποκλείσει μια προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία της Hess στη Γουιάνα. Η Exxon υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης και είναι βέβαιη ότι θα επικρατήσει στη διαιτησία.

Η Chevron αναμένει να προχωρήσει τη ρυθμιστική διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτής της συγχώνευσης θα εξαρτηθεί από την επίλυση της μάχης για τη διαιτησία με την Exxon και την CNOOC.

Διαβάστε ακόμη