Στα ζητήματα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της διεθνούς επικαιρότητας και της μετανάστευσης επικεντρώθηκε ο χθεσινοβραδινός τηλεοπτικός διάλογος των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των οκτώ βασικών κομμάτων που κατέρχονται στις γαλλικές ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ειδικότερα στον διάλογο έλαβαν μέρος η Βαλερί Αγιέ από την παράταξη Μακρόν, ο Φρανσουά Ξαβιέ-Μπελαμί από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς, ο Τζορντάν Μπαρντελά από την ακροδεξιά παράταξη Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ από το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν από τους Σοσιαλιστές, η Μανόν Ομπρί από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, η Μαρίν Τουσέν από τους Οικολόγους και ο Λεόν Ντεφοντέν από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας με τον εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων να τάσσεται υπέρ ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης της πυρηνικής ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν λίγο πολύ επί του θέματος αυτού τόσο η εκπρόσωπος της παράταξης Μακρόν όσο και οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της Ακροδεξιάς, ενώ οι εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλιστές, αυτοί τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική ικανότητα των μεσαίων τάξεων, ενώ οι οικολόγοι τάχθηκαν υπέρ ενός πανευρωπαϊκού φόρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερα οικονομικών στρωμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα οι Οικολόγοι και οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν τα κόμματα της Δεξιάς ότι επιθυμούν να θάψουν το Πράσινο Σύμφωνο της ΕΕ, ενώ η εκπρόσωπος της παράταξης Μακρόν τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απαγόρευσης των οχημάτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα από το 2035 και μετά, κάτι που βρήκε απολύτως αντίθετους τους εκπροσώπους της Ακροδεξιάς.
Ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας
Αναφορικά με τα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας η ακροδεξιά Μαρεσάλ δήλωσε πως η Γαλλία «δεν πρέπει να κάνει πόλεμο στη θέση της Ουκρανίας», ο Σοσιαλιστής Γκλυκσμάν τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ενίσχυσης του Κιέβου, ενώ η εκπρόσωπος της παράταξης Μακρόν, η Βαλερί Αγιέ, απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος της αποστολής δυτικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Κατά της παροχής πυραύλων στο Κίεβο τάχθηκαν οι Μπαρντελά, Ομπρί και Μπελαμί.
Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, άποψη που στην παρούσα φάση δεν βρήκε σύμφωνη την εκπρόσωπο της παράταξης Μακρόν. Σε ό,τι αφορά τα ακροδεξιά κόμματα, οι εκπρόσωποι τους ανέφεραν ότι αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα σήμαινε επιβράβευση της Χαμάς. Επίσης απόλυτη ήταν η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης όπου τα πρώτα τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης ακόμα αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν λίγο πολύ υπέρ της υποδοχής μεταναστών, στο μέτρο του δυνατού, καθώς και της ενσωμάτωσης τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Τέλος, πέραν των θεμάτων στα οποία επικεντρώθηκε ο διάλογος των επικεφαλής των κομμάτων στις ευρωεκλογές, εντάσεις δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην εκπρόσωπο της Ανυπότακτης Γαλλίας Ομπρί και των Σοσιαλιστών Γκλυκσμάν, όταν η πρώτη τον κατηγόρησε για δεξιές πολιτικές θέσεις και ο δεύτερος της απάντησε πως καλό θα ήταν να στρέφει τα βέλη της κατά της Ακροδεξιάς και όχι κατά των Σοσιαλιστών. Ανάλογη ένταση σημειώθηκε όταν ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο της παράταξης Λεπέν πολιτικό κληρονόμο του Γάλλου συνεργάτη των Ναζί Πεταίν.
Διαβάστε ακόμη