Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαράσσει ένα νέο πλαίσιο για τα προγράμματα αντισταθμίσεων άνθρακα, με στόχο να διασφαλίσει ότι οδηγούν σε πραγματικές μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα είναι πιστώσεις που αντιπροσωπεύουν έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα. Οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν αυτές τις πιστώσεις για να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές, αλλά το σύστημα αυτό έχει επικριθεί επειδή ορισμένα έργα αντισταθμίσεων δεν έχουν επιτύχει τις υποσχόμενες μειώσεις.

Το πλαίσιο των ΗΠΑ επικεντρώνεται σε πιστώσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας από έργα με αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα οφέλη. Ενώ ορισμένα τρέχοντα έργα αντισταθμίσεων περιλαμβάνουν τη φύτευση δέντρων, αυτά μπορεί να μην είναι μόνιμα εάν τα δέντρα πεθάνουν ή κοπούν. Το σχέδιο των ΗΠΑ ενθαρρύνει τη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της μη μονιμότητας και την υποστήριξη πιο καινοτόμων μεθόδων απομάκρυνσης άνθρακα, όπως η άμεση απορρόφηση του άνθρακα από τον αέρα.

Το πλαίσιο τονίζει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των δικών τους εκπομπών προτού καταφύγουν σε αντισταθμίσεις. Οι αντισταθμίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση, ιδίως για αναπόφευκτες εκπομπές στην εφοδιαστική αλυσίδα μιας εταιρείας.
Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με ορισμένα υπάρχοντα πρότυπα της βιομηχανίας, αλλά διαφέρει σε ένα βασικό σημείο. Οι ΗΠΑ δεν απαιτούν από τις αντισταθμίσεις να εγγυώνται ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την αποθήκευση άνθρακα, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα πρότυπα που επιβάλλουν ελάχιστο όριο 40 ετών.

Η επιτυχία αυτού του πλαισίου εξαρτάται από την εξασφάλιση της εγκυρότητας των αντισταθμίσεων άνθρακα. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να αναπτύξει λύσεις όπως μηχανισμούς ασφάλισης για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροχρόνια αποθήκευση άνθρακα από έργα αντισταθμίσεων.

Συνολικά, το σχέδιο των ΗΠΑ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος όπου οι αντισταθμίσεις άνθρακα γίνονται ένα αξιόπιστο εργαλείο για τις εταιρείες ώστε να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτές οι προσπάθειες οδηγούν σε μετρήσιμες μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα με συνεχή διαμάχη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μεγάλης κλίμακας χρήση αντισταθμίσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη φιλόδοξων κλιματικών στόχων, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες να αποφύγουν τις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών εντός των δικών τους λειτουργιών.

Διαβάστε ακόμη