Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies και η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας Verbund AG εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράγουν πράσινο υδρογόνο στην Τυνησία, προτού εξάγουν το καύσιμο μηδενικών εκπομπών μέσω αγωγού στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Τυνησίας, η Verbund και η TE H2 -μια κοινοπραξία που ανήκει κατά 80% στην TotalEnergies και κατά 20% στην Eren Groupe SA του Λουξεμβούργου- θα μελετήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη βορειοαφρικανική χώρα. Το έργο H2 Notos θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρολύτες που θα τροφοδοτούνται από μεγάλα χερσαία αιολικά και ηλιακά πάρκα και θα τροφοδοτούνται με αφαλατωμένο θαλασσινό νερό, για την παραγωγή 200.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως κατά την αρχική του φάση.
Ο αγωγός θα στέλνει πράσινο υδρογόνο σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία
Το αέριο θα εξάγεται μέσω του διαδρόμου SoutH2, ενός έργου αγωγού υδρογόνου που θα συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση την Τρίτη. Η σύνδεση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερο από το 70% επαναχρησιμοποιημένων αγωγών, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2030.
Το υδρογόνο έχει προωθηθεί από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τα τελευταία χρόνια ως κλειδί για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία και τον περιορισμό της εξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ενώ τα έργα πράσινου υδρογόνου έχουν πολλαπλασιαστεί σαν «μανιτάρια» στην ήπειρο, λίγα έχουν φτάσει στο στάδιο της τελικής έγκρισης, καθώς η παραγωγή και η μεταφορά σε μεγάλη κλίμακα παραμένουν ακριβότερα από το φυσικό αέριο.
«Η Ευρώπη και μέρος της Ασίας έχουν δομική έλλειψη ενέργειας χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο David Corchia, διευθύνων σύμβουλος της TE H2, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Η πρόκληση είναι η ευθυγράμμιση της προσφοράς και της ζήτησης όσον αφορά την τιμή».
Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει στη χρηματοδότηση και επιδότηση τέτοιων επενδύσεων, που συμβάλλουν στην ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε ο Corchia. Η πρώτη φάση του έργου θα απαιτήσει επενδύσεις «δισεκατομμυρίων δολαρίων» για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής υδρογόνου, 3 γιγαβάτ ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας και έναν αγωγό μεταξύ του νότου και του βορρά της Τυνησίας, είπε.
Η τελική επενδυτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί το νωρίτερο το 2027, δήλωσε ο Corchia.
Η Verbund, η οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στο έργο H2 Notos, θα είναι ένας από τους αγοραστές του καθαρού αερίου, ενώ ενδιαφέρονται και άλλες εταιρείες στη Γερμανία και την Αυστρία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TE H2.
Η TE H2 αναπτύσσει επίσης έργα πράσινου υδρογόνου σε χώρες όπως η Χιλή, η Μαυριτανία και η Αυστραλία.
Διαβάστε ακόμη