O CEO της Nvidia, Jensen Huang © EPA/RITCHIE B. TONGO

Nvidia: Γιατί η κινεζική απειλή στην Ταϊβάν επηρεάζει τη ενεργειακή μετάβαση

Οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν γίνονται απειλή για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εμμέσως για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αυτής. Αυτό συμβαίνει επειδή το 100% των επεξεργαστών υψηλής απόδοσης της Nvidia, του κατασκευαστή τσιπ – η βάση υλικού για την τρέχουσα έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης – προέρχεται από εργοστάσια της Ταϊβάν. Η αμερικανική εταιρεία προμηθεύεται όλους τους ημιαγωγούς της από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), τον κορυφαίο εργολαβικό κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο.

«Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε εύθραυστα θεμέλια όσο ο κόσμος συνεχίζει να βασίζεται τόσο πολύ στην Nvidia και την TSMC», προειδοποιεί ο Γιούργκεν Μάτες (Juergen Matthes), οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).

Και ο Αμερικανός αναλυτής Ίαν Μπρέμερ (Ian Bremmer) δήλωσε στην Handelsblatt ότι ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «και να βυθίσει την Nvidia σε σοβαρά προβλήματα».

Το αφεντικό της Nvidia, Γένσεν Χουάνγκ (Jensen Huang), έχει επίγνωση του κινδύνου: «Η Ταϊβάν είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού τεχνολογίας», τόνισε ο επιχειρηματίας την περασμένη εβδομάδα. «Η τεχνολογική βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ταϊβάν».

Όσο αυτό παραμένει έτσι, η σημαντικότερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο βρίσκεται ανάμεσα στα μέτωπα μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποστάτιδα επαρχία και απειλεί με εισβολή.

Το Πεκίνο αντιδρά έντονα στην επίσκεψη των ΗΠΑ

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Λαϊκός Στρατός στο πλαίσιο άσκησης απέκλεισε το νησί για να τιμωρήσει την Ταϊβάν για υποτιθέμενες «προσπάθειες ανεξαρτησίας».

Δεν διαφαίνεται χαλάρωση των εντάσεων: τη Δευτέρα, αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επισκέφθηκε το νησιωτικό κράτος και διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Ταϊβάν για την υποστήριξή της. Η κινεζική πλευρά αντέδρασε έντονα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα αψηφά τις τεχνολογικές κυρώσεις με επενδύσεις ρεκόρ στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών και επενδύει σχεδόν 44 δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία τσιπ της – περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Οι επενδυτές έχουν αγνοήσει μέχρι στιγμής τον κίνδυνο της Ταϊβάν: Η τιμή της μετοχής της Nvidia αυξήθηκε σε πάνω από 1.000 δολάρια για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.  Αυτό οφείλεται στα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της πολυτιμότερης εταιρείας τσιπ στον κόσμο: η Nvidia ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 262% και αύξηση των κερδών κατά 628% την περασμένη εβδομάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Huang υπόσχεται επίσης διπλασιασμό των εσόδων στο τρέχον τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεν είναι μόνο η Nvidia που εξαρτάται από την Ταϊβάν: «Το 40% όλων των ημιαγωγών παγκοσμίως περνάει από ένα εργοστάσιο της TSMC σε κάποιο σημείο», προειδοποιεί ο Γκούντερ Κέγκελ (Gunther Kegel), πρόεδρος της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης ZVEI. «Η TSMC είναι ο βασικός προμηθευτής για πολλές εταιρείες τσιπ που τα καταφέρνουν χωρίς δικά τους εργοστάσια». Η υπηρεσία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Bloomberg εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ισχύς θα μειωνόταν κατά πέντε τοις εκατό αν η Κίνα απέκλειε πλήρως την Ταϊβάν.

Η θέση της TSMC στην αγορά είναι τόσο ισχυρή που, παρά τον κίνδυνο, εταιρείες όπως η Intel και η Google επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα του εργολαβικού κατασκευαστή.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση καθιστά σαφή τη θέση της: με την επίσκεψή τους, οι Αμερικανοί πολιτικοί παραβίασαν την υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει μόνο ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη έστειλε λάθος μήνυμα στις «δυνάμεις ανεξαρτησίας» της Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί βουλευτές συναντήθηκαν με τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν Lai Ching-te.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang προσγειώθηκε επίσης στην Ταϊβάν την Κυριακή. Θα δώσει την κεντρική ομιλία σε μια έκθεση τεχνολογίας την επόμενη Κυριακή. Έχει ήδη τονίσει στο παρελθόν τον ιδιαίτερο ρόλο της Ταϊβάν για τη βιομηχανία.

Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να βάλει ένα απότομο τέλος στην ανοδική πορεία της μετοχής της Nvidia και, συνεπώς, στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT απαιτούν τους επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, τις λεγόμενες GPU. Μόνο με τέτοιους επιταχυντές ΤΝ μπορεί να εκπαιδευτεί σωστά το λογισμικό που διψάει για δεδομένα. Επομένως, ολόκληρη η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα κατέρρεε αν η Λαϊκή Δημοκρατία επιτίθετο στην Ταϊβάν.

Ο Πέτερ Φιντλ (Peter Fintl), ειδικός σε θέματα τσιπ στην εταιρεία συμβούλων Capgemini: «Από ταπεινή αρχή στη δεκαετία του 1970, η Ταϊβάν έχει εδραιώσει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών».

Ο Αμερικανός αναλυτής Μπρέμερ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Eurasia, η οποία ειδικεύεται στη γεωπολιτική, εξηγεί: «Το βασικό ερώτημα είναι αν η Κίνα θα ενεργήσει όπως η Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όσοι απαντήσουν καταφατικά πρέπει να προετοιμαστούν για μια εισβολή στην Ταϊβάν. Αν από την άλλη πλευρά, υποθέσει κανείς ότι «η Κίνα χρειάζεται σταθερότητα και ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά για να είναι επιτυχημένη», θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα «ότι ο αρχηγός του κράτους Σι Τζινπίνγκ είναι λιγότερο πρόθυμος να πάρει ρίσκα από τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο πόλεμος θα προκαλούσε παγκόσμια αναταραχή

Ο Μπρέμερ αμφιβάλλει ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα αποτελούν ήδη έναν στρατηγικό άξονα. Η ανησυχία αυτή ήταν μέχρι στιγμής «υπερβολική». Αλλά η εκτίμηση αυτή μπορεί να αλλάξει. «Αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο αυτής της συζήτησης», λέει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.
Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας δρόμος γύρω από την TSMC για τους κατασκευαστές τσιπ, όπως η Nvidia, η Apple, η AMD και η Qualcomm. Η Microsoft, η Google και η Amazon βασίζονται επίσης στον συμβατικό κατασκευαστή για την αναβάθμιση των κέντρων δεδομένων τους για την ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης. Η TSMC παράγει το 99% όλων των επιταχυντών AI παγκοσμίως, δήλωσε ο διευθυντής Kevin Zhang την περασμένη Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Hsinchu.

Η Google αλλάζει από τη Samsung στην TSMC

Επιπλέον, η Google αλλάζει ακόμη και από τη Samsung στην TSMC. Το τσιπ Tensor G5 για το smartphone Pixel 10 που σχεδιάζει για το 2025 θα αναπτυχθεί με την TSMC, αναφέρει το εξειδικευμένο μέσο Android Authority. Τα προηγούμενα μοντέλα αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Samsung από τη Νότια Κορέα.

Η Ταϊβάν έχει σχεδόν μονοπώλιο στα πιο προηγμένα τσιπ. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών, το 92% αυτών των ημιαγωγών προέρχεται από το νησί. Η Samsung προμηθεύει τα υπόλοιπα.
Οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον έχουν θορυβηθεί από την επίδειξη δύναμης των Κινέζων: Η Επιτροπή Κίνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους στρατιωτικούς ελιγμούς ως «θρασύτατη προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εκφοβίσει την Ταϊβάν» και ως «εντελώς απαράδεκτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε έντονα την Κίνα. «Η Λαϊκή Δημοκρατία επιδιώκει στρατιωτική, οικονομική και γεωπολιτική κυριαρχία και αμφισβητεί το όραμά μας για μια ελεύθερη, ανοικτή, ασφαλή και ευημερούσα διεθνή τάξη».

Τον Οκτώβριο του 2022, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς που έκοψαν την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών σε ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι η κρατική ηγεσία αντιδρά με επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών: ο κρατικός κουμπαράς επιδοτήσεων για τη βιομηχανία αυξάνεται μαζικά κατά το ισοδύναμο σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η TSMC κατασκευάζει πλέον εργοστάσια εκτός της χώρας της. Αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την ηγετική θέση της Ταϊβάν, υποστηρίζει ο νέος υπουργός Επιστημών Wu Cheng-wen: «Αν η TSMC υποσχεθεί προηγμένη τεχνολογία κατασκευής στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσει να την κατασκευάζει πρώτα στην Ταϊβάν».

Τα μηχανήματα τσιπ μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως

Στην πραγματικότητα, η παραγωγή τσιπ στην Ταϊβάν είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολο να αντιγραφεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies, η παραγωγή των τσιπ της Nvidia διαρκεί τέσσερις έως πέντε μήνες. Αυτό γίνεται κυρίως στα εργοστάσια της TSMC στην Ταϊβάν. Οι ημιαγωγοί ελέγχονται από την ταϊβανέζικη εξειδικευμένη εταιρεία KYEC. Τα εξαρτήματα συσκευάζονται και εγκαθίστανται σε δικτυακούς υπολογιστές από παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ταϊβανέζικες εταιρείες Foxconn και Wistron.

Εάν οι Κινέζοι καταλάβουν τα εργοστάσια της TSCM, οι Ταϊβανέζοι έχουν λάβει προφυλάξεις. Τα εργοστάσια μπορούν να κλείσουν εξ αποστάσεως, διαβεβαιώνει ο υπουργός Wu. «Ανεξάρτητα από τη βιομηχανία ή το μηχάνημα, αν είναι δικτυωμένο στο διαδίκτυο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ευφυούς κατασκευής για να ελέγξουμε και να σταματήσουμε ακόμη και τα μηχανήματα από απόσταση».

Η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει επανειλημμένα ότι μια κινεζική εισβολή είναι τουλάχιστον πιθανή. Στην τρέχουσα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ, η επιθετικότητα της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό δηλώνεται ως η «μεγαλύτερη πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται επίσης για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού: ένας πόλεμος θα ήταν «απολύτως καταστροφικός», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, χαρακτηρίζοντας την εξάρτηση της Αμερικής από την Ταϊβάν ως παραγωγό τσιπ ως «μη βιώσιμη και μη ασφαλή».

Παρόλα αυτά, ακόμη και η Intel, ο επί μακρόν ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς, έχει πλέον ορισμένα από τα τσιπ της να παράγονται από την TSMC. Η αμερικανική εταιρεία λειτουργεί τα δικά της εργοστάσια. Αλλά οι Ταϊβανέζοι είναι ηγέτες σε πολλές διαδικασίες κατασκευής.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Jefferies, οι παραγγελίες από την Intel θα αντιπροσωπεύουν ήδη το 4% του κύκλου εργασιών της TSMC φέτος. Το επόμενο έτος είναι πιθανό να ανέλθει στο εννέα τοις εκατό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το αφεντικό της Intel, ο Pat Gelsinger, κατασκευάζει αυτή τη στιγμή νέα εργοστάσια που κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια.

Περισσότερες παραγγελίες για τους συμβατικούς κατασκευαστές της Ταϊβάν

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι δυτικοί κατασκευαστές τσιπ στρέφονται σε άλλους συμβατικούς κατασκευαστές της Ταϊβάν. Σύμφωνα με τους ερευνητές αγοράς της Trendforce, οι εταιρείες ημιαγωγών αποσύρουν παραγγελίες από παραγωγούς της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ο λόγος: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 50 % στα κινεζικά τσιπ.

Οι δασμοί αυτοί δεν ισχύουν για την Ταϊβάν. Ως αποτέλεσμα, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των λεγόμενων χυτηρίων στο νησί, όπως η Vanguard, η PSMC και η UMC, αυξάνεται.

Προκειμένου να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τις προμήθειες από το εξωτερικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδύει σήμερα δισεκατομμύρια στην παραγωγή τσιπ από την ίδια. Η TSMC επενδύει 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρία εργοστάσια στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα και λαμβάνει έως και 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές ενισχύσεις. Η παραγωγή σειράς έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο πρώτο εργοστάσιο στην Αριζόνα το 2025. Αυτό είναι ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού για τα νέα εργοστάσια τσιπ

Η TSMC δυσκολεύεται να ανεβάσει τη λειτουργία του εργοστασίου στην Αμερική. Ανταγωνιστές όπως η Samsung από τη Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στις ΗΠΑ. Για τον James Hanford από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Comgest, αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατασκευή εργοστασίων εκτός Ταϊβάν».

Εξάλλου, τα κτίρια στέκονται ήδη στην Αριζόνα. Η οικοδομική άδεια για το μεγαλύτερο νέο εργοστάσιο τσιπ που σχεδιάζεται στην Ευρώπη βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Το αφεντικό της Intel, ο Γκέλσινγκερ, είχε ήδη ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια ότι ένα εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο Μαγδεμβούργο. Στο έργο πρόκειται να επενδυθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αρχίσουν τελικά οι εκσκαφείς να εργάζονται.

Η Ταϊβάν δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Σε περίπτωση που το εργοστάσιο κατασκευαστεί μια μέρα, το αφεντικό της Nvidia, ο Huang, θα έχει μια εναλλακτική λύση στην TSMC. Αυτό συμβαίνει επειδή η Intel θέλει επίσης να πετύχει στο Μαγδεμβούργο ως εργολαβικός κατασκευαστής για τους ανταγωνιστές.

Παρά τα πολλά νέα εργοστάσια εκτός Ταϊβάν, το νησί θα παραμείνει αναντικατάστατο, προβλέπει ο εμπειρογνώμονας τσιπ Fintl. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ικανότητας για προηγμένες τεχνολογίες θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ταϊβάν και στο μέλλον.

Πέρα από την καθαρή κατασκευή, η Ταϊβάν είναι επίσης κρίσιμη για τη βιομηχανία σε πολλούς άλλους τομείς. Fintl: «Ως προμηθευτής μηχανημάτων και υλικών, ως σχεδιαστής τσιπ ή στον τομέα της συσκευασίας και των δοκιμών: η Ταϊβάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr