Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), καθιερώνοντας μια διμερή εταιρική σχέση για τη συνεργασία σε κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά. Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην επίτευξη αμοιβαίων οφελών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη ζήτηση για αυτά τα υλικά στις μεταβάσεις προς την καθαρή ενέργεια και τον ψηφιακό κόσμο.

Διαφοροποίηση και Ανάπτυξη

Η ΕΕ επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με κρίσιμα ορυκτά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους πράσινους και ψηφιακούς της στόχους. Η Αυστραλία, πλούσια σε αυτά τα ορυκτά, θα δει στήριξη για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα κρίσιμων ορυκτών της.

Εστίαση σε ολόκληρη την Αλυσίδα Αξίας

Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των κρίσιμων ορυκτών, από την έρευνα και την εξόρυξη έως την επεξεργασία, την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση διασφαλίζει την υπεύθυνη προμήθεια και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παγκόσμια Συνεργασία και Καινοτομία

Η ΕΕ και η Αυστραλία θα συνεργαστούν σε κοινά έργα και στις δύο περιοχές. Η συνεργασία θα επεκταθεί σε χώρες αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προωθώντας την υπεύθυνη προμήθεια και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η εταιρική σχέση ενθαρρύνει την καινοτομία στις εξορυκτικές τεχνολογίες και τις ψηφιακές λύσεις που χρησιμοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Δημιουργία μιας Ασφαλούς και Βιώσιμης Αλυσίδας Εφοδιασμού

Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθιερώνει ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη δημιουργία μιας σταθερής και περιβαλλοντικά συνειδητής αλυσίδας εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη δικτύωση, την ενθάρρυνση των κοινοπραξιών και του εμπορίου, καθώς και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Έρευνα και Καινοτομία

Η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη θα βελτιώσει τις γνώσεις σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά και θα ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Υψηλά Πρότυπα και Δικαιώματα των Εργαζομένων

Η εταιρική σχέση προωθεί την τήρηση υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) προτύπων, διασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες εργασίας και βιώσιμη παραγωγή ορυκτών.

Μελλοντικές Εμπορικές Συμφωνίες

Η ΕΕ θεωρεί το Μνημόνιο Συνεργασίας ως εφαλτήριο για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς, να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να βελτιώσει την οικονομική ανθεκτικότητα, ιδίως για τα κρίσιμα ορυκτά υλικά.

Διαβάστε ακόμη