Η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας σημείωσε ένα μνημειώδη ορόσημο, ξεπερνώντας τα 3.000 gigawatt (GW) έως το τέλος Απριλίου 2024, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας (CEC). Αυτό αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής ενέργειας. Μόλις πριν από δώδεκα χρόνια, το 2011, η δυναμικότητα της χώρας έφτασε τα 1.000 GW. Μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί στα 2.000 GW και η ανοδική τάση συνεχίζεται έκτοτε, σύμφωνα με το AA Energy.

Αξιοσημείωτη είναι και η σύνθεση αυτού του τεράστιου μίγματος παραγωγής. Ενώ οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων παραμένουν η κυρίαρχη πηγή, παράγοντας 1.398 GW, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν γρήγορα έδαφος. Οι μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας καυχιούνται μια εντυπωσιακή δυναμικότητα 671 GW, ακολουθούμενες από την αιολική ενέργεια στα 458 GW. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνεισφέρουν 425 GW, ενώ οι πυρηνικοί σταθμοί ολοκληρώνουν το μίγμα με 57 GW. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μαζί αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σημαντικό μερίδιο 37% της συνολικής δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.

Αυτή η ταχεία επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της Κίνας για μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Η χώρα δεν είναι μόνο πρωτοπόρος στην εγχώρια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και παγκόσμια δύναμη στην εξαγωγή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας. Η Κίνα εξάγει εξοπλισμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως. Η κυριαρχία της χώρας σε αυτόν τον τομέα αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στοιχεία εξαγωγών της για το 2023: οι τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας έφτασαν τα 245,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι τεχνολογίες αιολικής ενέργειας έφτασαν τα 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη