Η πιθανή εξαγορά της Anglo American από την BHP θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντική εκροή κεφαλαίων από τη Νότια Αφρική. Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η δομή της συμφωνίας που προτείνει η BHP θα περιλαμβάνει την Anglo να διανέμει τις συμμετοχές της σε νοτιοαφρικανικά περιουσιακά στοιχεία στους μετόχους της.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν μετοχές σε δύο μεγάλες νοτιοαφρικανικές μεταλλευτικές εταιρείες: την Anglo American Platinum και την Kumba Iron Ore. Εάν η προσφορά της BHP είναι επιτυχής, αυτές οι συμμετοχές θα διανεμηθούν στους μετόχους της Anglo,πολλά από τα οποία είναι αμοιβαία κεφάλαια δείκτη που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές. Εφόσον αυτές οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Johannesburg δεν θα συμβαδίζουν με τις εντολές διαχείρισης των κεφαλαίων, πιθανότατα θα πουλήσουν τις μετοχές τους.

Η αναλύτρια της JPMorgan, Catherine Cunningham, πιστεύει ότι αυτές οι πωλήσεις από κεφάλαια ανεπτυγμένων αγορών θα μπορούσαν να φτάσουν τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ ορισμένοι επενδυτές αναδυόμενων αγορών πιθανότατα θα αγοράσουν αυτές τις μετοχές, η καθαρή εκροή κεφαλαίων από τη Νότια Αφρική αναμένεται ακόμα να είναι 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η εκροή θα μπορούσε να αποδυναμώσει το νότιοαφρικανικό rand, το οποίο ενισχύθηκε πρόσφατα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών της Anglo American Platinum και της Kumba Iron Ore. Ενώ η Anglo απέρριψε την αρχική προσφορά των 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων της BHP, συμφώνησε να διαπραγματευτεί. Η BHP έχει τώρα προθεσμία μέχρι τις 29 Μαΐου να κάνει μια επίσημη προσφορά.

Οι πιθανές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο της Νότιας Αφρικής θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Η πρόταση της BHP περιλαμβάνει την απόσχιση τόσο της Anglo American Platinum όσο και της Kumba Iron Ore, γεγονός που θα προσέθετε συνολικά 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του δείκτη MSCI Νότιας Αφρικής. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 6%.

Σε απάντηση στην προσφορά της BHP, η Anglo έχει προτείνει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό το σχέδιο θα περιλάμβανε επίσης την απόσχιση της Anglo American Platinum, αλλά η Anglo θα διατηρούσε τον έλεγχο της Kumba Iron Ore. Απομένει να δούμε αν η BHP θα μπορέσει να πείσει την Anglo να αποδεχθεί μια αναθεωρημένη προσφορά ή αν το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης της Anglo θα στεφθεί με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη