Η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του Ινδού δισεκατομμυριούχου Γκόταμ Αντάνι και η εταιρεία παροχής ενέργειας ανανεώνουν τα σχέδιά τους να αντλήσουν έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς ο όμιλος εντείνει τις κεφαλαιακές δαπάνες.

Η Adani Enterprises Ltd. και η Adani Energy Solutions Ltd. είναι πιθανό να πάρουν την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων τους για την αύξηση 1,5 δισ. και 500 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη δημόσιες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Adani Energy συνεδριάζει τη Δευτέρα και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας χαρτοφυλακίου θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει τις προτάσεις άντλησης κεφαλαίων και τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο αυτές εταιρείες εξασφάλισαν παρόμοιες εγκρίσεις το 2023 για την άντληση συνολικά 2,6 δισ. δολαρίων. Οι περσινές εγκρίσεις λήγουν τον Ιούνιο.

Η άντληση κεφαλαίων στοχεύει να αξιοποιήσει τέσσερις έως πέντε μεγάλους διεθνείς επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των υποδομών της Ινδίας, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η κίνηση αυτή, εάν είναι επιτυχής, θα διευρύνει τη μετοχική βάση – μία από τις βασικές επικρίσεις κατά των εταιρειών του ομίλου Adani – καθώς και θα αυξήσει το βάρος της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο όμιλος λιμένων-ενέργειας, ο οποίος έχει συγκεντρώσει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, όπως η GQG Partners LLC του Rajiv Jain, η Qatar Investment Authority και η TotalEnergies SE από τον Ιανουάριο του 2023, έχει επιστρέψει στην επιθετική επέκταση των επιχειρήσεών του. Μια καυστική επίθεση short-seller από την Hindenburg Research στις αρχές του περασμένου έτους είχε αναγκάσει τον όμιλο να περιορίσει το χρέος και να επιβραδύνει την ταχεία ανάπτυξή του, αφού μια πτώση των μετοχών εξαφάνισε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Οι εγκρίσεις των διοικητικών συμβουλίων για την άντληση κεφαλαίων είναι εξουσιοδοτικές αποφάσεις, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ενεργούν γρήγορα όποτε βρίσκουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Δεν είναι υποχρεωτικό για τις διοικήσεις των εταιρειών να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια. Τα χρηματιστηριακά αρχεία και των δύο εταιρειών την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, πώλησης μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές, προνομιακής έκδοσης ή άλλων μέσων.

Ξεπέρασε τα 109 δισ. δολάρια η καθαρή αξία του Αντάνι

Πέντε από τις 10 μετοχές της Adani Group έχουν ανέβει σε επίπεδα προ του Χίντενμπουργκ και η καθαρή αξία του μεγιστάνα Αντάνι έχει εκτιναχθεί κατά 25 δισ. δολάρια φέτος και έχει ξεπεράσει τα 109 δισ. δολάρια, καθώς συνεχίζει να ανακτά το χαμένο έδαφος με τους επενδυτές και τους δανειστές.

Η Adani Enterprises, γνωστή ως η θερμοκοιτίδα του ομίλου, ανέκτησε την περασμένη εβδομάδα για λίγο όλες τις απώλειές της μετά την έκθεση Hindenburg, αλλά η Adani Energy εξακολουθεί να παραπαίει σχεδόν 60% κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την έκθεση-βόμβα του short-seller.

Διαβάστε ακόμη