Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε νέο κανονισμό που αποσκοπεί στον εντοπισμό και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Αυτός ο κανονισμός αποτελεί μέρος του ευρύτερου πακέτου «Fit for 55», το οποίο περιγράφει το σχέδιο της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, δεύτερο μόνο μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ικανότητά του να παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η επίδραση του μεθανίου είναι πολύ πιο έντονη βραχυπρόθεσμα, καθώς είναι έως και 30 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε περίοδο 100 ετών. Ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου είναι κρίσιμος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Πιο αυστηρή παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων: Οι εταιρείες στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα υποχρεωθούν να μετρούν τις εκπομπές μεθανίου τους απευθείας στην πηγή και να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις σε ανεξάρτητους φορείς επαλήθευσης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι επίσης υπεύθυνα για τη διατήρηση ενός μητρώου όλων των γεωτρήσεων και την εφαρμογή σχεδίων μετριασμού για τις ανενεργές, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές διαρροές μεθανίου. Επιπλέον, θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των εταιρειών με τους κανονισμούς.
  • Μέτρα πρόληψης και μετριασμού: Οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν προγράμματα για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των διαρροών μεθανίου στις υποδομές τους. Οι διαρροές πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα ή εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Ο κανονισμός περιορίζει επίσης την πρακτική της εκτόνωσης και της καύσης του μεθανίου, η οποία περιλαμβάνει την εσκεμμένη απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αυτή η πρακτική θα απαγορευτεί έως το 2025 για τους σταθμούς αποστράγγισης και έως το 2027 για τους αεραγωγούς, με εξαιρέσεις μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών ή δυσλειτουργιών.
  • Παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές: Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι ένα σημαντικό μέρος των εκπομπών μεθανίου της προέρχεται από τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ο νέος κανονισμός εφαρμόζει παγκόσμια εργαλεία παρακολούθησης για να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με το αποτύπωμα μεθανίου αυτών των εισαγόμενων καυσίμων.

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η ΕΕ στοχεύει στον σημαντικό περιορισμό των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, τόσο εντός της ΕΕ όσο και από τα εισαγόμενα καύσιμα της. Αυτή η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ και τον μετριασμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη