Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος κατασκευής τεχνολογίας net-zero, γνωστότερο ως ”Net Zero Industry Act”. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο κανονισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης τεχνολογιών Net Zero που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης ως ηγέτη στις πράσινες βιομηχανικές τεχνολογίες.

Ενίσχυση των πράσινων τεχνολογιών

Ο νόμος για τη βιομηχανία καθαρού μηδενός (Net Zero) θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες:

  • απλοποιώντας τη διαδικασία χορήγησης αδειών για στρατηγικά έργα
  • διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά για τα στρατηγικά τεχνολογικά προϊόντα (ιδίως στις δημόσιες συμβάσεις ή στους πλειστηριασμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)
  • ενισχύοντας τις δεξιότητες του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού στους τομείς αυτούς (π.χ. με ακαδημίες βιομηχανίας καθαρού μηδενός και βιομηχανικές περιοχές ή “κοιλάδες” υψηλής συγκέντρωσης)
  • δημιουργία πλατφόρμας για το συντονισμό της δράσης της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Για την προώθηση της καινοτομίας, η νομική πράξη προτείνει τη δημιουργία ευνοϊκών κανονιστικών πλαισίων για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την επικύρωση καινοτόμων τεχνολογιών (γνωστά ως “κανονιστικά sandboxes”).

Η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της βιομηχανικής πράξης για το μηδενικό καθαρό κόστος θα μετρηθεί με δύο ενδεικτικούς δείκτες αναφοράς. Πρώτον, η παραγωγική ικανότητα των τεχνολογιών καθαρής μηδενικής κατανάλωσης, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες, οι μπαταρίες και οι αντλίες θερμότητας, να φτάσει το 40% των αναγκών της ΕΕ σε ανάπτυξη. Δεύτερον, ένας ειδικός στόχος για την αύξηση του μεριδίου της Ένωσης για τις τεχνολογίες αυτές με σκοπό να φθάσει το 15 % της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2040.

Επιπλέον, η πράξη για την καθαρή μηδενική βιομηχανία ορίζει μια ετήσια ικανότητα έγχυσης τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030 σε χώρους γεωλογικής αποθήκευσης που βρίσκονται στο έδαφος της Ένωσης.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του.

Διαβάστε ακόμη