Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων στο Τέξας αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενος ότι θα υποστηρίξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρίζοντας νέους αγωγούς και αποκαθιστώντας την επαναφορά της εξαγοράς σχιστολιθικών πετρωμάτων σε ομοσπονδιακή γη (fracking).

Ο Τραμπ έχει προσελκύσει την υποστήριξη της ενεργειακής βιομηχανίας με μια ατζέντα υπέρ των ορυκτών καυσίμων και κατά της ρύθμισης και επικρίνει τακτικά τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου άνθισε υπό τον Μπάιντεν παρά την αυξημένη ρύθμιση και την πιο επικεντρωμένη στο κλίμα διοίκηση, σημειώνοντας κέρδη ρεκόρ και αντλώντας περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ποτέ. Η βιομηχανία έχει αντιταχθεί στην απαγόρευση του Μπάιντεν για το fracking σε ομοσπονδιακές εκτάσεις και στην πρόσφατη διακοπή της έγκρισης νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής φυσικού αερίου.

Σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Χιούστον την Τετάρτη, Ο Τραμπ χειροκροτήθηκε όρθιος όταν υποσχέθηκε να κατασκευάσει περισσότερους αγωγούς φυσικού αερίου αν εκλεγεί και να αποκαταστήσει το fracking σε περιοχές που απαγορεύτηκε υπό τον Μπάιντεν. Πολλοί αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθυστέρησαν ή εγκαταλείφθηκαν υπό τις διοικήσεις τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν λόγω της αντίδρασης της κοινότητας, των νομικών προσφυγών και των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης.

Ο Τραμπ είπε ότι η Αμερική πρέπει να σταματήσει να παίρνει πετρέλαιο «πίσσας» από τη Βενεζουέλα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιεί αμερικανικό πετρέλαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις περιορισμένες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα υπό τον Μπάιντεν για επεξεργασία σε αμερικανικά διυλιστήρια. Ο Τραμπ έχει δώσει έμφαση στις φορολογικές μειώσεις για τη βιομηχανία, στον «εξορθολογισμό» της διαδικασίας αδειοδότησης και στην κατάργηση ορισμένων κανονισμών, δήλωσε ο δωρητής και στέλεχος του κλάδου πετρελαίου Νταν Έμπερχαρτ, ο οποίος βρισκόταν στο Χιούστον για την εκδήλωση.

Το γεύμα στο Χιούστον και ένα μικρότερο, πιο οικείο στρογγυλό τραπέζι με μια ομάδα περίπου 45 στελεχών ακολούθησε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στο Ντάλας το βράδυ της Τετάρτης. Ένας αξιωματούχος της εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι η εκδρομή στο Τέξας απέφερε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια. Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι διάφορες εκδηλώσεις στο Τέξας έφεραν συνολικά περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τον αριθμό αυτό.

Εν τω μεταξύ, οι επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας ξεκίνησαν την Πέμπτη έρευνα σχετικά με την αναφερόμενη προσφορά του Τραμπ να καταργήσει μια σειρά από περιβαλλοντικούς κανονισμούς με αντάλλαγμα 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε προεκλογικές συνεισφορές.

Διαβάστε ακόμη