Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παίρνει θέση κατά της Exxon Mobil σε μια διαμάχη σχετικά με την κλιματική δράση. Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας (NBIM), ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του διευθυντή της Exxon, Joseph Hooley, την επόμενη εβδομάδα λόγω της αγωγής της Exxon εναντίον μετόχων με κλιματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το NBIM εξέφρασε ανησυχία για τις «ενδεχόμενες επιπτώσεις των δικαστικών αγωγών κατά των μετόχων που προκύπτουν από την υποβολή πρότασης μετόχων». Με απλά λόγια, το ταμείο ανησυχεί ότι η Exxon προσπαθεί να φιμώσει τις επικρίσεις από περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους επενδυτές μηνύοντάς τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Exxon αντιμετωπίζει αντιδράσεις από επενδυτές σε θέματα κλίματος. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία μήνυσε δύο επενδυτές-ακτιβιστές που κατέθεσαν προτάσεις που την καλούσαν να λάβει πιο προληπτικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Ενώ οι επενδυτές απέσυραν τις προτάσεις τους, η Exxon συνέχισε με την αγωγή, ζητώντας νομική διευκρίνιση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με τους κανόνες πρότασης μετόχων.

Το NBIM, το οποίο διαθέτει μετοχές αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Exxon, θα ψηφίσει ακόμα με τη διοίκηση της εταιρείας στα περισσότερα άλλα θέματα. Ωστόσο, θα αντιταχθεί σε μια πρόταση που ζητά από την Exxon να δημοσιεύσει στοιχεία για τα χάσματα αμοιβών με βάση τη φυλή και το φύλο.

Αυτή η κατάσταση επισημαίνει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των επενδυτών που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Οι επενδυτές πιέζουν όλο και περισσότερο τις εταιρείες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, και ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση, όπως το NBIM, για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς τις εταιρείες που θεωρούν ότι αντιστέκονται στην αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη