Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar, και ο υπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, Mikayil Cabbarov, υπέγραψαν συνολική συμφωνία για την επέκταση της χωρητικότητας διαφόρων αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Ο υπουργός Bayraktar δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Τουρκία και την Ευρώπη έως το 2030, αν και οι ακριβείς ποσότητες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Και οι δύο χώρες διαθέτουν αρκετούς αγωγούς που συνδέονται στα σύνορά τους. Ο αγωγός φυσικού αερίου Igdır-Nakhchivan που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην αυτόνομη περιοχή του Ναχτσιβάν στο Αζερμπαϊτζάν θα προστεθεί στους αγωγούς που θα αναπτύξουν από κοινού η Τουρκική Δημοκρατία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η παράδοση φυσικού αερίου στο Ναχτσιβάν μέσω της Τουρκίας θα προγραμματιστεί για τον φετινό χειμώνα, αφού η γραμμή ανοίξει σύντομα για λειτουργία.

Αναγνώρισε επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συζητήσεις για την επέκταση της χωρητικότητας δύο υφιστάμενων αγωγών: του αγωγού φυσικού αερίου του Νοτίου Καυκάσου και του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP).

«Προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, θα πραγματοποιήσουμε κοινές μελέτες για την επέκταση των δυνατοτήτων σύνδεσης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, σημαντικά ευρωπαϊκά σημεία σύνδεσης», πρόσθεσε.

Συμφωνήθηκε επίσης η μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, δήλωσε ο κ. Bayraktar. Ο υπουργός του Αζερμπαϊτζάν Cabbarov τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τόνισε τη σημασία του αγωγού Igdır-Nakhchivan, επισημαίνοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου στην αυτόνομη περιοχή θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα προωθήσει την αμοιβαία συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη