Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας απέρριψε το έργο της Glencore για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους να βλάψει ζωτικούς υπόγειους υδάτινους πόρους που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Το έργο, το οποίο αποσκοπούσε στην υπόγεια αποθήκευση υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα από ένα εργοστάσιο άνθρακα, αντιμετώπισε την αντίδραση αγροτικών ομάδων που ανησυχούσαν για πιθανή μόλυνση της λεκάνης Great Artesian.

Σύμφωνα με το Reuters, η Glencore διαφωνεί έντονα με την απόφαση, ισχυριζόμενη ότι βασίζεται σε παραπληροφόρηση και θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της Αυστραλίας για καθαρό μηδενικό άνθρακα. Πιστεύουν ότι το έργο τους ήταν ασφαλές και στόχευε σε κατάλληλη περιοχή με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ ενδέχεται να αποθαρρύνει μελλοντικά έργα CCS στην πολιτεία, παρόλο που η Αυστραλία θεωρεί το CCS ως βασική τεχνολογία για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών της. Επί του παρόντος, η Αυστραλία έχει μόνο ένα λειτουργικό έργο CCS και αρκετά υπό ανάπτυξη, με τα περισσότερα να επικεντρώνονται στην υπεράκτια αποθήκευση.

Η Glencore δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα αμφισβητήσει την απόφαση. Οι αγροτικές ομάδες στο Κουίνσλαντ, ωστόσο, είναι ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και πιέζουν για αυστηρότερους κανονισμούς για παρόμοια έργα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη