Ο όμιλος BHP ξεκίνησε σχέδιο εξαγοράς της Anglo American Plc ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Anglo απέρριψε την προσφορά για τρίτη φορά, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη δομή της συμφωνίας. Βασικό σημείο εμπλοκής είναι η απαίτηση της BHP να αποσχίσει η Anglo τις μονάδες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής πριν προχωρήσει η εξαγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ ορισμένοι μέτοχοι είναι ανοιχτοί σε μια συμφωνία, πιστεύουν ότι η πρόταση της BHP είναι πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη για τους επενδυτές της Anglo. Η κύρια ανησυχία είναι η απρόβλεπτη έκβαση της διαδικασίας απόσχισης στη Νότια Αφρική. Τα ρυθμιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ενδεχομένως να μειώσουν την αξία των θυγατρικών που θα αποσχιστούν.

Έγιναν διάφορες προτάσεις από τους βασικούς μετόχους για τη βελτίωση της συμφωνίας. Ορισμένοι μέτοχοι πιστεύουν ότι η BHP θα πρέπει να προσφέρει αποζημίωση για τυχόν απώλειες που θα υποστούν οι νέοι ιδιοκτήτες των αποσχισθέντων επιχειρήσεων. Άλλοι πρότειναν ένα συνδυασμό μετρητών και μετοχών ως μέρος της προσφοράς, αντί για μια συμφωνία μόνο με μετοχές.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η αποχώρηση της BHP από τη συμφωνία να ωφελήσει την Anglo. Η Anglo ανακοίνωσε πρόσφατα το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης, εστιάζοντας στο σιδηρομετάλλευμα και τον χαλκό. Οι μέτοχοι πιστεύουν ότι η επιτυχής εκτέλεση αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο πολύτιμη Anglo American.

Επί του παρόντος, η τιμή της μετοχής της Anglo διαπραγματεύεται κάτω από την αξία της προσφοράς της BHP. Η BHP έχει στη διάθεσή της μία εβδομάδα για να πείσει την Anglo να αποδεχθεί την αναθεωρημένη πρόταση. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της προθεσμίας, η BHP μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθειά της για εξαγορά.

Διαβάστε ακόμη