Η Αφρική έχει μια σημαντική ευκαιρία να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια ενισχύοντας τους περιφερειακούς δικτύους ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εστιάζει στον ενεργειακό τομέα της ηπείρου. Αυτό θα επέτρεπε στα έθνη να διαπραγματεύονται ηλεκτρική ενέργεια, ένα κρίσιμο βήμα για τον τερματισμό της ενεργειακής φτώχειας.

Ο Richard Nelson, συντονιστής της Power Africa, υπογραμμίζει τη σημασία της επέκτασης και της ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτροδότησης για τη σύνδεση των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αφρική που δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε συνέντευξή του, τόνισε ότι τα λειτουργικά περιφερειακά δίκτυα ηλεκτροδότησης είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Αφρικής.

Η Power Africa υποστηρίζει τις προσπάθειες σύνδεσης των εθνικών δικτύων. Οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία στη Δυτική Αφρική, όπου βοήθησαν στο συγχρονισμό δώδεκα εθνικών δικτύων. Αυτή τη στιγμή εξετάζουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές.

«Αν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτές τις ενώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τότε πραγματικά, έτσι μοιάζει ένα σύγχρονο δίκτυο ενέργειας», δήλωσε ο Nelson. «Είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της ηπείρου να διαπραγματεύεται ηλεκτρική ενέργεια.»

Προκλήσεις και πρώιμα σημάδια προόδου

Ενώ η έλλειψη συνδεσιμότητας δικτύου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, μια άλλη πρόκληση έγκειται στις κρατικές εταιρείες ηλεκτροδότησης. Πολλές από αυτές τις εταιρείες δυσκολεύονται να παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια λόγω έλλειψης πόρων και οικονομικής βιωσιμότητας.
Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν σημάδια προόδου. Η Power Africa αναφέρει ότι διευκόλυνε τη χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για έργα ηλεκτροδότησης το 2023, με σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια να κατευθύνονται ειδικά σε λύσεις εκτός δικτύου.

Οι προσπάθειές τους επίσης δημιουργούν ένα πιο θετικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ο Nelson επισημαίνει την Ανγκόλα ως παράδειγμα. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική στροφή τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Power Africa για δύο ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και μια σημαντική γραμμή μεταφοράς.

Διαβάστε ακόμη